niedziela, 3 czerwca 2012

Jagodzianki z ciasta francuskiego

      Ciasto francuskie to wspaniały produkt. Śmiało można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych. U mnie wytrawnie już było - kurczak w cieście francuskim - przepis dostępny tutaj. Tym razem jednak, propozycja na słodko. Zaledwie kilka składników, 10 minut przygotowań, kilkanaście minut pieczenia i gotowe! Ja wykorzystałam jagody ze słoiczka, które dostałam od siostry, ale naprawdę nadaje się właściwie wszystko, więc EKSPERYMENTUJCIE!:)
 
 
Składniki:
przepis na ok 20 sztuk
  • ciasto francuskie (375g)
  • jagody w słoiku (250 ml)
  • jajko
  • cukier (ja użyłam brązowego)
  • cynamon
Przygotowanie:
     Nastawcie piekarnik na 190 stopni.  Jagody wyłóżcie na ciasto pozostawiając z każdej strony ok 2 cm zapasu ciasta. Zwińcie w rulon i pokrójcie na ok 2 cm kawałki. Ułóżcie tak przygotowana ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarujcie roztrzepanym żółtkiem i posypcie każde ciastko cukrem i odrobiną cynamonu. Pieczcie do momentu wyrośnięcia i zrumienienia ciastek.
 





3 komentarze:

  1. ślimaczki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha aż ślinka cieknie:)polecam różne konfitury dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń