czwartek, 28 czerwca 2012

Pizza ze szparagami i serem camembert

       Kolejna meczowa przekąska. Tym razem biało-zielona. Na wspomnienie jej smaku cieknie mi ślinka. Chyba muszę to powtórzyć;) Nie ma co ukrywać, że chęć na te mniej zdrowe potrawy zasiewa w naszych głowach ziarno "zła", które niezwykle szybko kiełkuje i cichutko namawia na kolejne i kolejne porcje;) Ale cóż zrobić jak to takie pyszne! Co prawda moja pizza tłuszczem nie ocieka, jednak ser i pszenne ciasto swoje kalorie mają. Ale kto by się tym przejmował. Raz na jakiś czas można a nawet trzeba! Potem wystarczy tylko spędzić kilka godzin na siłowni i nawet nie poczujecie tych kalorii;)))


Składniki:
Ciasto przygotujcie jak tutaj
      Dodatki:
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka gałązek tymianku
  • garsć liści bazylii
  • garść liści rucoli
  • 3 ząbki czosnku
  • jeden cały camembert
  • dwie łyżki masła
  • oliwa

Przygotowanie:
    Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Przygotujcie ciasto tak, jak w poprzednim poście o pizzy. Cebulę pokrójcie na cienkie plastry i podduście na maśle aż zmięknie i lekko się zrumieni.



     Odłamcie ze szparagów zdrewniałe końcówki. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie dwa rozgniecione, ale nie obrane ząbki czosnku (mają jedynie nadać oliwie czosnkowego aromatu) i podsmażcie lekko szparagi. Powinny odrobinę zmięknąć. Osączcie szparagi na papierowym ręczniku i pokrójcie je wzdłuż na pół. Teraz wystarczy przygotowany spód na pizzę posmarować oliwą wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku i ułożyć na nim szparagi, cebulkę i ser pokrojony w plastry. Posypać listkami bazylii, tymianku i rucoli i wstawić do piekarnika. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz