sobota, 15 grudnia 2012

Śledzik w towarzystwie cebulki pod oliwą z octem.

     Tata by nie podarował, gdyby zabrakło na stole takiego śledzika. Ja sama nie pamiętam kiedy spróbowałam go po raz pierwszy od razu dając mu 3 gwiazdki:) Na naszym stole zawsze znajdzie się nieduży półmisek z tak przygotowanym śledziem, ułożonym na piórkach cebuli i posypanym świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zdarza się również, że tak zamarynowanego wykorzystujemy do przyrządzenia innych sałatek. Zapraszam więc do zapoznania się z moim przepisem a ja tym czasem zabieram się za pierniczki:)


Składniki:
  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych
  • 3 duże zwykłe cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu
Przygotowanie:
  1. Oliwę wymieszajcie z octem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Odstawcie na czas pozostałych przygotowań. 
  2. Filety należy moczyć 2-3 razy po 20 minut w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
  3. Cebulę posiekajcie w cienkie piórka i przełóżcie do naczynia, w którym będziecie wszystko marynować. 
  4. Jak śledzie nie będą już za słone pokrójcie je w dowolnej wielkości kawałki dodajcie do cebuli, zalejcie wcześniej przygotowaną marynatą z oliwy, octu i przypraw i wszystko dokładnie wymieszajcie. Zamknijcie szczelnie i wstawcie do lodówki najlepiej na co najmniej 2 dni. Mieszajcie do czasu do czasu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz