środa, 20 marca 2013

Jajka z sosem koperkowo-kolendrowym.

     Ha niespodzianka! Dzisiaj będą......jajka. Na pewno się nie spodziewaliście;)
Lubicie jajka w majonezie? Ja bardzo, ale powiem szczerze, że trochę mi się już znudziły. Nie musiałam długo kombinować i naprawdę szybko znalazłam alternatywę dla tego "starego" dobrego dodatku. Połączenie świeżych ziół z jogurtem i odrobiną majonezu dało fantastyczny, aromatyczny i - ku uciesze uważających na to, co jedzą - bardzo lekki i orzeźwiający sos. Myślę, że sprawdzi się nie tylko do wielkanocnych jaj. Ryba podana z tym sosem i np. pieczonymi pomidorami to będzie świetny i smaczny obiad:)
   Jeszcze tylko żurek, może jakaś babka i pieczona szynka... No i czas wziąć się za porządki! W końcu wyprawiamy święta u siebie, więc wypadałoby zajrzeć ze szmatką do każdego zakątka w mieszkaniu. Już widzę jak nasz szalony Kociak pomaga mi w myciu kwiatów;) A jak Wasze przygotowania? Posprzątane? Menu i dekoracje na stół przygotowane? U mnie będzie królował żółty i biały:)



Składniki:
  • pęczek świeżej kolendry (same listki)
  • pęczek koperku (tylko listki)
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego albo gęstego naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny (lub więcej jeśli wolicie)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. To tyle w tym temacie. Szybko prawda?:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz