środa, 10 lipca 2013

Czekoladowe pierogi z jagodami, miętą i sosem z białej czekolady-Fantastyczne!

    Pierogi z jagodami to mój ulubiony letni przysmak. Niejedna sukienka wylądowała w dzieciństwie w koszu przez jagodowe plamy;) Jagody najlepsze oczywiście te uzbierane własnoręcznie. Pamiętam jak jeździliśmy z Suzie do lasu i zbieraliśmy jagody na wyścigi, po czym na wyścigi je zjadaliśmy. Zawsze jednak wracaliśmy z pełnymi wiaderkami dzięki pomocy Babuni:) W wersji, którą prezentuję dzisiaj, jagody występują u mnie po raz pierwszy i muszę przyznać, że od razu trafiony:) Szkoda, że nie mogliście widzieć wczoraj miny Malinki jak je zajadała....bezcenna!;)
To ja się teraz zabieram za pracę a Wy lepcie pierogi:)



Składniki na ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 1 jajko
  • ok 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 350 g świeżych, oczyszczonych jagód
  • 1,5 łyżki miodu
  • łyżeczka pasty waniliowej, pestki z jednej laski świeżej wanilii lub jeden cukier waniliowy (jeśli wybieracie cukier to dajcie mniej miodu)
  • łyżka posiekanych listków świeżej mięty
Sos:
  • 60 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g dobrej białej czekolady
Przygotowanie ciasta:
  1. Przesiejcie mąkę z kakao i solą na stolnicę lub do miski (jak kto woli).
  2. Zróbcie po środku dołek i wbijcie do niego jajko. Dodajcie połowę wody i zacznijcie zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodajcie więcej wody. Ciasto powinno być gładkie i dość miękkie.
Przygotowanie farszu:
  1. Przesypcie jagody do miski, dodajcie do nich miód i pastę waniliową i dokładnie całość wymieszajcie.
  2. Listki mięty ułóżcie jeden na drugim, zwińcie całość w rulonik i drobno posiekajcie.
  3. Dodajcie posiekaną miętę do jagód i wymieszajcie.
Przygotowanie sosu:
  1. Na bardzo małym ogniu ustawcie garnek i wlejcie do niego 1/2 szklanki wody.
  2. Na garnku ustawcie szklaną miskę i wlejcie do niej śmietanę i wsypcie pokruszoną czekoladę. 
  3. Jak czekolada zacznie się topić wyłączcie gaz i mieszajcie aż całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną.
Przygotowanie pierogów:
  1. Podzielcie ciasto na 2-3 części i każdą cienko rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki do ciastek wytnijcie z ciasta kółka o średnicy ok 7 cm. 
  2. Do każdego krążka nałóżcie trochę farszu i dokładnie zlepcie aby pierogi nie popękały w trakcie gotowania.
  3. Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Smacznego!!:)

9 komentarzy:

  1. UWIELBIAM!!! :-)
    Miłego dnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają OBŁĘDNIE!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bede szczera: nie znosze lepic pierogow. Za to jesc lubie bardzo, wiec podkradam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, aż slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko nigdy czegoś takiego nie jadłam! wygląda bosko więc zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czekolada, jagody?! Komu miałoby to nie smakować? o matulu, szkoda, że nie zaprosiłaś mnie dziś na obiad ..:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie się prezentuja, chętnie bym takie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Kosztowałam pyszne pierożki u kuchareczki, pyszne aż rozpływały sie w ustach)

    OdpowiedzUsuń