wtorek, 3 grudnia 2013

Aromatyczny krem z suszonych borowików.

    Nie raz jadłam i nie raz się zachwycałam intensywnym smakiem i aromatem. Jednak dopiero teraz, postanowiłam ugotować sama, swój pierwszy krem z borowików, które wpadły w moje łapy dzięki obfitym zbiorom Pani Gabrysi z Suwalszczyzny, za co bardzo dziękuję Państwu "Ż":))) Mnie smakuje bardzo (ale cóż innego mogę napisać o swoim przepisie;)) i skromnie liczę na to, że Wam również przypadnie do gustu i znajdzie się choć garstka fanów gotowania, która zechce np. zaserwować taki krem na wigilijnym stole, jako alternatywę dla tradycyjnego barszczu z uszkami. U mnie będzie jedno i drugie:) Poza tradycyjnymi potrawami, za jakie w mojej rodzinie uchodzą karp smażony, bigos, racuchy z jabłkami czy pierogi z kapustą, co roku staram się aby na stole pojawiały się jakieś nowe smaki. Tak dla urozmaicenia. W tym roku np. znajdą się ravioli ze szpinakiem i orzechami włoskimi oraz pierogi z łososiem i migdałami.



Składniki:
  • 30 g suszonych borowików
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę pietruszki (ok 60 g)
  • ok 1 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (100 g)
  • 1/3 szklanki selera naciowego pokrojonego w kostkę (30 g)
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę (100 g)
  • 1 duża szalotka drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sos sojowy lub sól i pieprz do smaku
  • mrożone borowiki pokrojone w plastry - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. W jakimś głębokim naczyniu lub słoiku namoczcie we wrzątku (500 ml) grzyby. Najlepiej dzień wcześniej lub przez kilka godzin.
  2. Na oliwie z dwoma łyżkami masła zeszklijcie szalotkę i dodajcie pozostałe warzywa + tymianek i czosnek. Przesmażcie 5 minut i dodajcie wino. Zmniejszcie gaz i czekajcie aż wino odparuje.
  3. Przełóżcie warzywa z patelni do garnka i dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Pamiętajcie aby grzyby wyjmować delikatnie nie "mącąc", gdyż na dnie mogły się osadzić wszelkie zanieczyszczenia z grzybów, których nie chcemy w naszej zupie;)
  4. Dolejcie jeszcze litr wody albo domowego grzybowego bulionu i wstawcie na średni gaz. Gotujcie aż warzywa zmiękną.
  5. Dokładnie całość zmiksujcie i wstawcie ponownie na gaz do zagotowania. Następnie doprawcie do smaku sosem sojowym lub solą oraz pieprzem i dodajcie śmietanę. Gotujcie jeszcze przez 5 minut i wyłączcie gaz. Na koniec wmieszajcie 4 łyżki masła. Jedna po drugiej. 
  6. Możecie również dodać podsmażone na maśle mrożone borowiki pokrojone w plastry.
  7. Podawać możecie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

1 komentarz:

  1. już sobie wyobrażam jaki musi być smaczny, borowiki są rewelacyjne do takich dań:)

    OdpowiedzUsuń