piątek, 18 stycznia 2013

Pancake recipe

      Trochę się ociągałam w tym tygodniu z przepisami. Z różnych powodów. Głównie przez to, że w weekend miałam lenia i nie miałam weny do gotowania, a jeśli już coś przygotowałam, to potem trwało zanim wzięłam się za obróbkę zdjęć. Od wczoraj natomiast bez reszty jestem pochłonięta lekturą. Książka ma 606 stron. Zaczęłam czytać wczoraj a już kończę 550-tą stronę. Czas jednak choć na chwilę wrócić na ziemię;) 
    Zatem przestawiam Wam kolejną propozycję śniadaniową...myślę, że idealną na zbliżający się weekend, kiedy możemy dłużej pospać i zjeść śniadanie spokojnie, bez pośpiechu towarzyszącego (mnie zdecydowanie) każdego poranka, kiedy to w amoku prawie, wybiegamy do pracy zastanawiając się czy czegoś nie zapomnieliśmy, skutecznie podświadomie usuwając z tej listy śniadanie.




Składniki:
na 12-15 sztuk
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • jedno jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
Przygotowanie:

W misce roztrzepcie jajko z mlekiem po czym dodajcie mąkę i resztę suchych składników. Dokładnie wymieszajcie aby uzyskać gładkie ciasto konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajcie roztopione masło i całość wymieszajcie. Smażcie naleśniki na suchej nieprzywierającej patelni. Bądźcie czujni, gdyż smażą się w ekspresowym tempie!;)

Do podania: marmolada pomarańczowa, jogurt z brzoskwiniami, cukier puder, świeże owoce, miód.




środa, 9 stycznia 2013

Tatar z łososia na sałatce z ogórka

      Przed Wami kolejny przepis, z którego skorzystałam przygotowując menu na firmowe spotkanie. Należy on do Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni oraz współwłaściciela krakowskiej restauracji Ancora. Tu brawa dla Pana Adama, bo przepis jest rewelacyjny!! Polecam wszystkim miłośnikom rybek. Musicie go przyrządzić przynajmniej raz:)



Składniki:
na 8 porcji
  • 800 g świeżego fileta z łososia bez skóry i ości
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pęczek posiekanego koperku (bez łodyżek)
  • 3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
  • 4-5 filecików anchois
  • sok z ok 2 cytryn
Przygotowanie:

Pozbawione skóry i ości, mięso łososia drobno posiekajcie wraz z filecikami anchois. Przełóżcie do sporej miski i dodajcie majonez oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopniowo sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie. 

Sałatka z ogórka:
  • jeden duży ogórek
  • 4 łyżki miodu
  • sok z ok 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:

W miseczce wymieszajcie sok z cytryny z solą i pieprzem. Jak sól się rozpuści dodajcie miód  i wymieszajcie tak, aby miód się rozpuścił i połączył z cytryną. Dodajcie posiekany koperek oraz umytego i pokrojonego (razem ze skórką) w cienkie plastry ogórka.Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby ogórki zmiękły.

Jak podać?

Ułóżcie na talerzu małą porcję sałatki a na niej porcję tatara. Do tego celu polecam użyć metalowego krążka do wycinania ciastek o delikatnie natłuszczonej krawędzi:) Obok połóżcie po jednym toście przekrojonym na pół.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Mus z suszonych pomidorów i ricotty

    Mus okazał się strzałem w dziesiątkę! Trzy składniki, paczka krakersów i mamy fantastyczną przekąskę na każde przyjęcie. O naszej imprezie firmowej napiszę tylko tyle, że katering w moim wykonaniu zebrał wiele pochwał, przez co siedziałam zarumieniona przez dłuższą chwilę, wszyscy byli zadowoleni i bawiliśmy się do późnych godzin nocnych;) Jestem przeszczęśliwa, że moje przekąski wszystkim smakowały. Ich zadowolenie to najlepsza nagroda za godziny spędzone w kuchni. Chętnie przyjmę kolejne zlecenia, jakby ktoś coś;))) hehehhe



Składniki:
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 słoiczka (o poj. 280 g) suszonych pomidorów w oliwie
  •  świeża bazylia
Do podania: krakersy.
Przygotowanie:

Włóżcie składniki do blendera i dokładnie zmiksujcie. Ja podałam ten mus jako przekąskę, na krakersach z listkiem bazylii dopełniającym całość:)