sobota, 17 maja 2014

Naleśniki piña colada :)

    Za oknem pogoda idealna do spędzania czasu pod kocem przed TV albo z książką w łapie. Aby umilić sobie czas, koniecznie zróbcie te naleśniki! A najlepiej, zaskoczcie nimi swoją połówkę jutrzejszego poranka....serwując jej śniadanie w łóżku. Każdy zasługuje na chwilę takiego rozpieszczenia:)
Naleśniki, krem i cukier możecie przygotować dzisiaj, a rano jedynie poskładać tych kilka produktów w jedną całość i podać:)




Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok 3 szklanek mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i usmaż cienkie naleśniki na posmarowanej odrobiną oleju patelni.

Składniki kremu:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • łyżka żelatyny + 2 łyżki wody
  • cukier do smaku
Dodatkowo: świeży ananas, kilka łyżek cukru i listki świeżej mięty.

Przygotowanie:
  1. Wlej mleko kokosowe do garnuszka i wstaw na mały gaz. Wsyp wiórki i podgrzewaj aż mleko będzie gorące ale się nie nie zagotuje.Wyłącz gaz i odstaw na bok. 
  2. W kąpieli wodnej rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach wody po czym wlej ją do mleka z wiórkami. Dodaj do całości mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem tak aby krem nie był zbyt słodki. Po ostygnięciu wstaw do lodówki aby krem stężał.
  3. Ananasa pokrój w cienkie plastry.
  4. W moździerzu utrzyj listki mięty i dodaj do niej cukier. Ucieraj aby cukier dokładnie połączył się z miętą. Cukier powinien być intensywnie pachnący miętą. Jeśli będzie zbyt mokry rozsyp go na papierze do pieczenia aby przeschną. Potem wystarczy go rozkruszyć i posypać plastry ananasa:)
Kwestię podania zostawiam Twojej wyobraźni:) Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię naleśniki :-) te wyglądają pysznie :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń