piątek, 23 stycznia 2015

Burgery z ciecierzycy

      Dzisiaj mam dla Wam szybki zdrowy fast food:) Myślę, że przypadnie do gustu nawet osobom niejedzącym mięsa. W roli głównej - ciecierzyca, zwana również cieciorką! Polecam włączyć ją do swojej diety, gdyż ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Jest świetnym źródłem białka a także obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Sami widzicie.... nic tylko wcinać! Zainteresowanych zapraszam poniżej:) 



Składniki:
na ok 10 sztuk
  • 200 g ciecierzycy z puszki (bez zalewy)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • świeża papryczka chili drobniutko posiekana (ilość wedle uznania)
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Uformuj kulki wielkości piłki golfowej, spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika (funkcja grill) nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Sposób podania pozostawiam Twojej kreatywności:) Ja podałam w tortilli z liściem sałaty, pomidorem, czerwoną cebulą i jogurtem naturalnym wymieszanym z kawałkiem fety i pastą z ostrej papryki chili. Smacznego!



4 komentarze:

  1. zdecydowanie zjadłabym takiego burgera, mimo że jestem 100% mięsożerna, a cieciorkę dodaję zazwyczaj do sałatek i sosów z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie mięsko też jest na pierwszym miejscu ;) Jednak takie przepisy są na tyle "bogate" w smaku, że bez żalu do nich wracam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam pieczone buraki! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i tak pewnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń