środa, 4 lutego 2015

Bulion Pho.

       A oto kolejny i póki co ostatni orientalny przepis. Miał być w zeszłym tygodniu ale trochę się wahałam, czy aby na pewno jest wystarczająco dobry, żeby go Wam zaprezentować. Ostatecznie po kilku degustacjach postanowiłam podzielić się tą recepturą:) Zbliża się weekend a to dobra okazja, żeby daniom poświęcić nieco więcej czasu niż szybki obiad/kolacja po pracy w ciągu tygodnia. W sobotę rano zamiast spieszyć się do centrum handlowego i spędzać tam niemal pół dnia przechadzając się miedzy sklepowymi półkami i przeciskając wśród tłumów konsumentów, włączam radio, nastawiam w czajniku wodę, robię sobie śniadanie, wkładam dresik i grube skarpety, witam się z Kotełkami dłuuugim mizianem, zalewam wrzątkiem ulubioną kawę, dodaję cynamon i trochę mleka po czym trzymając gorący kubek w łapie zatapiam się w objęciach kanapy. Gapiąc się za okno nasłuchuję pierwszych odgłosów budzącego się do życia dnia:) Tak rozpoczęty poranek przedłużam sobie np. wolnym gotowaniem. Bulion pho idealnie się do tego nadaje. Przygotowuję składniki, nastawiam wielki gar, zmniejszam gaz i pozwalam mu lekko bulgotać przez kilka godzin, a on odwdzięcza mi się rozpływającym się po całym mieszkaniu cudownym zapachem anyżu, cynamonu, kopru włoskiego i kardamonu... Oto Pho.
 
 
 
Składniki:
  • 1 kg różnych części kurczaka - poza filetami (bez skóry)
  • 50 g kawałek świeżego imbiru
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 7 ziaren zielonego kardamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
Dodatki: makaron ryżowy, świeża kolendra, zielona część dymki, kiełki fasoli mung, cząstki cytryny, ostry sos chili.
 
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą (3-4 litry) i wstaw na gaz.
  2. Nad palnikiem lub na patelni grillowej opiecz imbir, czosnek i szalotki - w skórkach - aż będą czarne. Ostudź i obierz.
  3. Na suchej patelni upraż cynamon, anyż, koper włoski, kardamon i pierz po czym utłucz je razem w moździerzu. Zawiąż mocno w gazę tworząc coś na wzór sakiewki i włóż do garnka.
  4. Dodaj też obrany imbir, czosnek i szalotki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 3 godziny. Po tym czasie odcedź płyn od pozostałych składników. Sakiewkę z przyprawami, imbir, czosnek i szalotki wyrzuć a mięso ostudź i oddziel od kości. Zachowaj je jako dodatek do podania.
  5. Makaron ryżowy namocz we wrzątku przez 15 minut aż zmięknie, odcedź i przełóż do misek.
  6. Dymki posiekaj i odłóż do czasu podawania.
  7. Makaron zalewaj gorącym bulionem i podawaj. Dodaj rozdrobnione mięso i resztę dodatków wedle uznania.

1 komentarz: