Sezon na grzyby jeszcze trwa ale wielkimi krokami zbliża się do końca, więc spieszę z tym pysznym daniem. Abyście mogli postać cierpliwie przy patelni i rozkoszować się potem przy stole, talerzem pachnącym grzybami, masłem i winem :)
Składniki na bulion grzybowy:
- 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 opieczona nad gazem cebula
- 250 g marchewki
- 150 g selera
- 120 g korzenia pietruszki
- 50 g kapusty pekińskiej
- 70 g pora
- 100 g pieczarek
- 4 grzyby shitake
- 3 boczniaki
- 2 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2,5 litra wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Grzyby namocz we wrzątku, żeby zmiękły i żeby pozbyć się piasku i innych brudów.
- Obrane i umyte warzywa włóż do garnka, dodaj pozostałe składniki, wlej wodę + wodę z moczenia grzybów i wstaw na duży gaz. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj powoli przez 2,5 godziny po czym odcedź bulion.
Składniki na pęczotto:
- 250 g świeżych podgrzybków
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 3 szklanki bulionu grzybowego*
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych lub parmezanu
- 2 łyżki drobnego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
* bulion powinien być cały czas gorący więc podczas gotowania trzymajcie go w garnku na palniku obok
Przygotowanie:
- Na mocno rozgrzaną patelnię daj 2 łyżki masła i pokrojone w grube plasterki grzyby. Mieszając od czasu do czasu smaż grzyby aż się ładnie zrumienią po czym przełóż je na talerz i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Dołóż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smaż na średnim gazie aż cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje.
- Dodaj do cebuli kaszę i smaż ok 5 minut, żeby kasza się nieco uprażyła a następnie wlej wino i mieszaj od czasu do czasu.
- Jak wino odparuje dołóż grzyby i wlej szklankę bulionu. Zmniejsz gaz i pozwól by kasza powoli wchłaniała płyn. Mieszaj powoli i jak większość płynu zniknie, dodaj kolejną szklankę a potem kolejną. Sprawdź czy kasza jest miękka i w razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu. Gotowe pęczotto powinno mieć dosyć luźna konsystencję więc pilnuj aby nie zgęstniało za bardzo.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj płatki drożdżowe lub parmezan i posiekany szczypiorek. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz