Planowałam wrzucić ten przepis kilka dni temu ale urlopowanie nas pochłonęło i ciężko było mi się za to zabrać. Mam nadzieję, że mi wybaczycie;)
Zapraszam Was na pyszny obiad i uciekam dalej smażyć się na słonku. Cmok:*
Składniki:
na 3 porcje
- 6 gniazdek pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 300 g fileta z kury
- 6 połówek suszonych pomidorów
- garść listków bazylii
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 350 ml słodkiej śmietanki 18%
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na suchej patelni skarmelizujcie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe - tylko od strony rozcięcia i odłóżcie na bok.
- Mięso pokrójcie na kawałki wielkości jednego kęsa, doprawcie solą i pieprzem i zrumieńcie na oliwie. Następnie odłóżcie na bok.
- W osolonej wodzie ugotujcie makaron - al dente rzecz jasna:)
- Pod koniec gotowania makaronu wstawcie na średni gaz głęboką patelnię. Wlejcie śmietanę, dodajcie wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, posiekane suszone pomidory i usmażone mięso. Doprawcie sos solą i pieprzem. Jak śmietana zacznie gęstnieć dodajcie porwane listki bazylii i karmelizowane wcześniej pomidorki koktajlowe. Wymieszajcie i wyłączcie gaz. Odcedźcie ugotowany makaron (zostawiając jak zwykle troszkę wody z gotowania w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty) i dodajcie go do sosu. Wymieszajcie i od razu podawajcie. Smacznego!
bardzo bardzo apetyczne zdjęcia mmmm
OdpowiedzUsuńPrzepyszny zestawik nam zaserwowałas:-).
OdpowiedzUsuńPrzepis mniamniuśny! Bardzo dobry! Przyrządziłam dziś i zjadaliśmy z apetytem. Tym bardziej, że z własnej produkcji suszonymi pomidorami.djęcia też są rewelacyjne i oddają w pełni smak dania. Polecam. Czekam na inne ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, dziękuję i cieszę się, że smakowało:)
UsuńPozdrawiam:)
Pyszne polecam:):)
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuń