Danie wydaje się bardzo skomplikowane ale jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki według poniższych instrukcji, samo gotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Będzie tak pysznie i aromatycznie, że na pewno skusisz się na powtórzenie tego w swojej kuchni jeszcze nie raz:)
dla 2-3 osób
Mięsne kulki:
- 430 g fileta z kury (zmielonego)
- 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki bardzo drobno posiekanej papryczki chilli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- łyżka soku z limonki
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka słodko-ostrego sosu chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka pasty sambal
- 5 łyżek wody
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2,5 szklanki wody
- listek limonki kaffir (jeśli nie masz, daj więcej plasterków limonki)
- 5 plastrów limonki
- 5 plastrów imbiru
- kawałek papryczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie kawałek trawy cytrynowej
- 1/2 opakowania makaronu chow mein
- 5 cm kawałek marchewki pokrojonej w cienkie słupki
- tyle samo czerwonej papryki również pokrojonej w cienkie słupki
- 2 cienkie dymki pokrojone w ukośne plasterki (tylko ich biała i jasnozielona część)
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
- 1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
- garść listków świeżej kolendry
- opcjonalnie odrobina posiekanej drobno chilli
- Wymieszaj wszystkie składniki na mięsne kulki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
- Wstaw bulion na mały gaz w momencie kiedy wyjmiesz mięso z lodówki.
- Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut po czym odlej wodę.
- Z mięsa uformuj małe kulki i zrumień je dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zrumienione włóż na 10 minut do gotującego się bulionu, po czym wyjmij i odłóż na bok.
- Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy i wrzuć marchewkę oraz paprykę. Smaż 1 minutę i dodaj mięsne kulki oraz makaron. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać aby wszystko szybko się podgrzało. Zmniejsz gaz i dodaj kiełki i opcjonalnie posiekane drobno świeże chilli. Następnie wlej sos i bardzo szybko wymieszaj całość. Na koniec skrop całość sokiem z połowy limonki, dodaj dymkę i orzeszki. Nałóż na talerze i posyp kolendrą.
brzmi i wygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńtaki laik jestem..
OdpowiedzUsuńfilety zmielić surowe ?
Tak, surowe i dopiero potem dodawać przyprawy:)
Usuń