Lubicie owoce morza? Ja nie przepadam za kalmarami, ale takie mule w białym winie np. mogłabym jeść codziennie :) A jak jeszcze przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, to jest to idealna opcja na szybki posiłek. Smacznego dnia! :)
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych muli
- 3 szalotki
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki masła
do podania: cząstki cytryny, bagietka natarta czosnkiem lub posmarowana masłem czosnkowym
Przygotowanie:
- Mule dokładnie umyj. Jeśli któraś muszla będzie otwarta, delikatnie uderz nią w blat lub zlew. Jak się zamknie to jest dobra a jak nie, to należy ją wyrzucić.
- Szalotki i natkę drobno posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej masło i wrzuć szalotki oraz czosnek. Smaż na średnim gazie aż szalotki zmiękną. Dodaj mule, wymieszaj, wlej wino, śmietanę i gotuj pod przykryciem 5-6 minut, dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką. Wymieszaj i podawaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz