Dzisiaj zapraszam Was na warzywa z jesiennego repertuaru. Połączenie kalafiora z dynią, aromatycznymi przyprawami i świeżą kolendrą szczerze mnie zaskoczyło i ucieszyło. Do tej pory najczęściej lądowały w zupie lub w postaci warzywnego curry. Placki z nich przygotowane w połączeniu z sosem tahini to od dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :) Miłego dnia Łasuchy :*
Składniki na placki:
- 700 g kalafiora
- 360 g dyni
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanych listków kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafiora i dynię zetrzyj na grubych okach tarki, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody - najlepiej sprawdzi się ściereczka lub gaza.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, uformuj placki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz ok 30-40 minut.
- Podawaj z sosem sezamowym, kawałkiem cytryny i listkami kolendry.
Sos sezamowy:
- 6 łyżek pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta białego pieprzu
- sól
- 1/2 szklanki zimnej wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz