Przed Wami kolejny przepis, z którego skorzystałam przygotowując menu na firmowe spotkanie. Należy on do Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni oraz współwłaściciela krakowskiej restauracji Ancora. Tu brawa dla Pana Adama, bo przepis jest rewelacyjny!! Polecam wszystkim miłośnikom rybek. Musicie go przyrządzić przynajmniej raz:)
Składniki:
na 8 porcji
- 800 g świeżego fileta z łososia bez skóry i ości
- 4-5 łyżek majonezu
- pęczek posiekanego koperku (bez łodyżek)
- 3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
- 4-5 filecików anchois
- sok z ok 2 cytryn
Pozbawione skóry i ości, mięso łososia drobno posiekajcie wraz z filecikami anchois. Przełóżcie do sporej miski i dodajcie majonez oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopniowo sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie.
Sałatka z ogórka:
- jeden duży ogórek
- 4 łyżki miodu
- sok z ok 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
W miseczce wymieszajcie sok z cytryny z solą i pieprzem. Jak sól się rozpuści dodajcie miód i wymieszajcie tak, aby miód się rozpuścił i połączył z cytryną. Dodajcie posiekany koperek oraz umytego i pokrojonego (razem ze skórką) w cienkie plastry ogórka.Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby ogórki zmiękły.
Jak podać?
Ułóżcie na talerzu małą porcję sałatki a na niej porcję tatara. Do tego celu polecam użyć metalowego krążka do wycinania ciastek o delikatnie natłuszczonej krawędzi:) Obok połóżcie po jednym toście przekrojonym na pół.
doskonala kompozycja,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Łosoś swieży czy wedzony- brak informacji?
OdpowiedzUsuńŚwieży. Dziękuję za czujność! Już poprawiam:)
Usuń