Idealne na śniadanie! I tyle w tym temacie na dziś;)
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- ok 2 szklanek wody gazowanej
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 5-6 łyżek lime curd
- 250 g mrożonych truskawek
- dwie łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- Wymieszajcie w miseczce mascarpone z lime curd i wstawcie do lodówki aby krem stężał.
- W tym czasie przygotujcie sos: na mały gaz wstawcie nieduży garnuszek, włóżcie do niego truskawki i dodajcie wodę. Podgrzewajcie tak długo aż truskawki się rozpadną a płyn zredukuje (powinno się pojawić bardzo dużo maleńkich bąbelków). Przetrzyjcie całość przez sito i jeśli sos jest zbyt rzadki wstawcie na gaz i odparujcie nadmiar płynu. Na koniec dodajcie miód. Najlepiej po łyżce. Sami zdecydujcie jak słodki lub kwaskowy ma być:)
- Ciasto naleśnikowe: połączcie ze sobą wszystkie składniki (masło dodając już po wymieszaniu reszty) i dokładnie wymieszajcie aby nie było grudek. Wodę gazowaną dodawajcie stopniowo. Powinniście uzyskać niezbyt gęste ciasto aby naleśniki były dość cienkie.
- Smażcie na oliwie lub roztopionym maśle.
- Mi z tego ciasta wyszło ok 20 naleśników o średnicy ok 20 cm.
- Każdy naleśnik posmarujcie kremem niezbyt grubą warstwą i złóżcie na kształt rożków.
- Podawajcie polane gorącym bądź zimnym sosem:)
Wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle uczta ,cudowne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńNo jasne, że pycha! I jaki fajny talerzyk! :-)
OdpowiedzUsuńNaleśniki obłędne... ale ten talerzyk! Jaki śliczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo:) A talerzy z home&u :)
OdpowiedzUsuń