wtorek, 30 października 2018

Rozgrzewający krem z warzy z wędzoną papryką i grzankami z serem

      Jesień tego roku zaskoczyła nas przepiękną pogodą a siedzenie w pracy, zamiast spacerowanie po parku lub lesie w towarzystwie cudownej wręcz kolorystyki liści, drażniło bardzo. Ale cóż, życie korpoludzi, nic nie poradzisz ;) I choć dzisiaj znowu jest ciepło i przyjemnie, to kolory już nie takie piękne, słońca znacznie mniej i ciemno jakoś tak szybciej się robi. Wieczorne powroty do domu to  już nie jest połowa trasy pieszo w ramach treningu, to powroty po ciemku, autobusem z książką w dłoni, to głośnie w progu witanie stęsknionych kotów (stęsknionych oczywiście za pełną miską a nie za mną pfff), to szybkie ogarnięcie mieszkania i koc... Kanapa, koc, kubek herbaty albo rozgrzewającej zupy, po której rumieńce na twarz wracają. Czujesz to? Siedzisz sobie wygodnie, podziwiasz spływające po szybach krople deszczu i słuchasz szumu wiatru w coraz bardziej nagich gałęziach drzew, w dłoni trzymasz kubek z gorącą zupą a rozgrzewająca moc ostrego pieprzu cayenne, powoli acz zdecydowanie dając o sobie znać, rozgrzewa Ci od środka człowieka... I czas na chwilę zwalnia... I tak jakby szczęście jest... Jesień



Składniki bulionu:
  • 140 selera
  • 300 g marchewki
  • 120 korzenia pietruszki
  • 100 g pora
  • 1 średnia opalona cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
Pozostałe składniki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 120 g czerwonej papryki
  • puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól
Przygotowanie:
  1. Bulion: warzywa obierz, umyj i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny. Jak warzywa zmiękną wyjmij i odłóż na potem: marchew, korzeń pietruszki i selera a pozostałe: natkę, cebulę i pora wyrzuć.
  2. W osobnym garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, wędzoną paprykę i cayenne. Smaż cały czas mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć.
  3. Pokrój warzywa z bulionu w kostkę i dodaj do garnka. Smaż kilka minut i dodaj pomidory z puszki. Zmniejsz gaz i duś 10 minut, co chwilę mieszając aby nic nie przywierało do dna.
  4. Wlej 3 szklanki bulionu i gotuj 20 minut. Jak papryka zmięknie zmiksuj zupę. Ja bardzo lubię gładką konsystencję więc przecieram całość przez sitko. Dopraw do smaku solą i podaj np. z grzankami z serem. 
  5. Pozostały bulion możesz zamrozić lub na gorąco zamknąć w słoiku i trzymać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz