A oto kolejna z moich przedmeczowych przekąsek:) Szybka, lekka i bardzo smaczna sałatka z kuskusu. Kuskus sam w sobie jest dość nudny dlatego warto go połączyć z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam szparagi podsmażone na oliwie aromatyzowanej czosnkiem, pomidora, opieczoną paprykę, dymkę, zioła i przyprawy. Na przedmeczowe spotkanie podałam tę sałatkę z chlebem ale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych. Dzisiaj nie będę się rozpisywać, ponieważ zbliża się kolejny mecz i pędzę zaraz po składniki na kolejny zestaw przekąsek, które oczywiście pojawią się na blogu. Najpierw spotkanie przy stole a potem ruszamy do strefy, kibicować WIADOMOKOMU!;)
Składniki:
- 250 g kuskusu
- ok szklanki zimnej wody
- jedna duża czerwona papryka
- pomidor (pojawił się tuz przed podaniem więc nie ma go na zdjęciu)
- dymka
- kilka zielonych szparagów
- limonka
- zioła (ja wybrałam bazylię, tymianek, pietruszkę i miętę)
- chilli (ile lubicie)
- sól
- pieprz
- oliwa
- ocet z czerwonego wina (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wrzućcie kuskus do miski i zalejcie zimną wodą do wysokości 1 cm ponad kuskusem. Dzięki temu
wchłonie całą wodę i zrobi się miękki. Opalcie paprykę nad palnikiem lub upieczcie w piekarniku tak, aby skórka sczerniała. Opalone z każdej strony
umieśćcie na 5 minut w plastikowej torebce lub w misce przykrytej folią, ułatwi to jej obranie i oczyszczenie z nasion.
Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i wrzućcie dwa ząbki czosnku lekko rozgniecione ale nie obrane, chodzi tylko o to aby oliwa nabrała czosnkowego aromatu i ułóżcie na niej szparagi. Zrumieńcie lekko z każdej strony, ale zróbcie to dość szybko żeby szparagi nie straciły swojego zielonego koloru i chrupkości, następnie osączcie na papierowym ręczniku.
Przemieszajcie gotowy kuskus widelcem, żeby zrobił się sypki a nie posklejany. Szparagi pokrójcie na ukośne kawałki, pomidora w drobną kostkę, miąższ papryki, dymkę, chilli i zioła drobno
posiekajcie. Wszystkie tak przygotowane dodatki wymieszajcie z kuskusem i polejcie sosem z oliwy z oliwek i skórki i soku z całej limonki i dobrze wymieszajcie.
Doprawcie solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu z
czerwonego wina.
Zdrowa przekąska podczas meczu, takich zawsze brakuje :)
OdpowiedzUsuń