Składniki:
przepis na 18 babeczek
Utrzeć na gładką masę:
- 400 g puree z dyni (upieczona do miękkości dynia)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Wymieszajcie na gładką masę serek mascarpone ze skórką otartą z jednej cytryny lub limonki, sokiem z połowy owocu (bądź więcej jeśli wolicie bardziej kwaśny smak) i czterema łyżkami cukru pudru.
Przygotowanie:
Gotową masę z mokrych składników i cukru przelejcie do miski z suchymi składnikami a następnie dokładnie wymieszajcie. Napełnijcie foremki na babeczki do 3/4 wysokości i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut.
Najlepiej użyć wykałaczki do szaszłyków aby sprawdzić czy babeczki są upieczone. Wykałaczka powinna być sucha po wbiciu i wyjęciu jej z babeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TU.
Najlepiej użyć wykałaczki do szaszłyków aby sprawdzić czy babeczki są upieczone. Wykałaczka powinna być sucha po wbiciu i wyjęciu jej z babeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TU.
też się przymierzam do takich muffinków;)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają te babeczki i na pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńKawusia i takie babeczki:):)
OdpowiedzUsuń