wtorek, 4 marca 2014

Klopsiki w pieczarkowo-koperkowym sosie.



    Miniony weekend był intensywny kulinarnie, dlatego też nie zabraknie postów na blogu:) Zacznę od bardzo "domowego" przepisu. Nic nadzwyczajnego ale uśmiech się pojawia podczas jedzenia. U mnie tym większy, że M. się zachwycał. Ten, który nie lubi sosów a słowo klopsik działa(ło) na niego zniechęcająco. Mi z kolei tak obiad kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią mamy, dlatego też pozwoliłam sobie na wrzucenie tego przepisu do mojej wirtualnej księgi kucharskiej.
    A Wy Drodzy Blogerzy kulinarni lubicie czasem, zamiast łososia z kawiorem;), upitrasić zwykłego klopsa albo schabowego?:)



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  •  ½ dużej cebuli (drobno posiekanej i uduszonej na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła)
  • sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku
Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj małe okrągłe kulki:)

Sos:
  • 1 mała marchewka starta na grubych oczkach
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka pieczarek pokrojonych w plastry (moje były malutkie więc dałam ok 10 sztuk, żeby dało się wyczuć ich smak)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: 
  1. Do garnka wrzucić marchewkę i masło. Jak masło się roztopi dodaj mąkę i całość przesmaż przez chwilę. 
  2. Zalej bulionem i dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie. Jak się zagotuje dodaj mięsne kulki i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj pieczarki i gotuj jeszcze przez 15 minut. *Jeśli sos nie zgęstniał możesz dodać troszkę mąki dokładnie rozrobionej z wodą i gotować jeszcze przez chwilkę. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

4 komentarze: