Dzisiaj wrzucam tylko przepis bo pędzę na wieś, zgłębiać tajniki krawiectwa pod bacznym okiem mamy;)
Spód (składniki na formę o średnicy ok 25 cm.)
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki chilli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mąkę połącz z masłem tak aby powstały malutkie grudki. Najlepiej zrobić to za pomocą noża, wtedy masło nie będzie się ogrzewać jak w przypadku pracy dłońmi.
- Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
- 300 g fileta z łososia pokrojonego w kostkę
- 3-4 łyżki czerwonego pesto
- 1/2 szklanki prażonych płatków migdałów
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na łyżce masła
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- Łososia wymieszaj z pesto i odstaw na bok.
- Jajka połącz ze śmietanką i dodaj migdały oraz cebulę. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni.
- Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj ciasto widelcem a następnie wyłóż je papierem do pieczenia. Wysyp na dno szklankę suchego grochu lub fasoli i podpiecz spód przez 15 minut aby nieco się zarumienił. Wyjmij i przestudź.
- Na przestudzony spód wyłóż łososia w pesto i wlej masę jajeczną. Na wierzchu poukładaj pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 40 minut aby masa jajeczna się ścięła. Przed pokrojeniem ostudź nieco tartę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz