wtorek, 21 października 2014

Pesto z rukoli i orzechów włoskich

    Pogoda za oknem jest jak magnez, przyciągający moje zmarznięte kończyny pod koc. Do tego kubek gorącej herbaty, kotełki obok jako termoforki i mogę tak spędzać wieczory:) Tym czasem nie.... Po 3 miesiącach przerwy wróciłam do aktywności fizycznej. Wczoraj był trening z E.Ch. a na deser 4 km truchtem. Muszę przyznać, że moja kondycja błagała mnie później o litość. Usilnie próbowała wrócić do miejsca w którym ją pogrzebałam rozpoczynając wakacje;) Nic tam, jutro wyciągnę do niej rękę, puszczę zalotnie oko i może da się namówić na kolejny trening pod chmurką...Będę ładnie prosić, a jak będzie protestować wymigując się zakwasami, albo uciekać niczym cień Piotrusia Pana to może przekupię marchewką i koktajlem ze szpinaku... Wiem! W nagrodę za jej trud, poczęstuję ją makaronem z zielonym pesto! Na pewno się ucieszy i da się wyciągnąć na jakieś 5 km po Górczewskiej. A jeśli Ty również masz chęć na taką nagrodę to zerknij tu na dół. Wszystko jest ładnie opisane a przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut:)
Koniecznie zrób pesto z rukoli! Nie pożałujesz:)

Składniki:
  • 3 szklanki umytej i osuszonej rukoli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 50 g parmezanu
  • 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 średni lub 2 małe ząbki czosnku
  • 30 ml białego octu winnego 
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i dokładnie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej czosnku, oliwy lub trochę soli. Tak aby wpasowało się w Twoje kubki smakowe:)

3 komentarze:

  1. zostało coś jeszcze? mogę wpaść?
    PS
    zmieniło się u Ciebie czy mi się wydaje?

    OdpowiedzUsuń