czwartek, 22 stycznia 2015

Sos słodko-kwaśny

   Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis inspirowany kuchnią orientalną. Jest banalnie prosty do przygotowania więc wszystkich Was zachęcam do zakupu składników i postania w kuchni kilkunastu minut;) Na składniki nie wydacie zbyt wiele, sosu wystarczy na kilka obiadów oraz zbierzecie od kosztujących go wiele "pychów achów i ochów";) Serio, serio!
 

 
Składniki:
na ponad dwa litrowe słoiki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 3 puszki pomidorów bez skóry
  • puszka kukurydzy
  • niecała puszka ananasa pokrojonego na małe kawałki
  • 1 puszka (po pomidorach) wody
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki soku z ananasa + 1/2 szklanki wody
  • opcjonalnie szklanka pokrojonych w słomkę pędów bambusa
Przygotowanie:
  1. Marchewki obierz i pokrój w słomkę, cebulę posiekaj w drobną kostkę, kukurydzę odlej z wody a ananasa z soku (sok zachowaj).
  2. Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego miód, sok z cytryny, pomarańczy oraz 1/2 szklanki soku z ananasa. W czasie jak będą się podgrzewały zmiksuj na gładko pomidory i wlej do garnka razem z wodą odmierzoną jedną z puszek po nich.
  3. Dodaj curry, imbir i gotuj przez 5 minut.
  4. Następnie dodaj marchew oraz cebulę i gotuj kolejne 5 minut aby marchew nieco zmiękła. Na koniec dodaj kukurydzę, ananasa i pędy bambusa. Im wystarczy aby się tylko podgrzały.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj mąkę w 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki soku z ananasa. Zmniejsz gaz pod garnkiem i dodaj do sosu cały czas mieszając. Wyłącz gaz jak sos zgęstnieje.
  7. Podawaj z ryżem i kurczakiem. Resztę sosu możesz powkładać w słoiki i poddać pasteryzacji aby był "na potem". Prawda, że szybko i łatwo?:)



2 komentarze: