Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis inspirowany kuchnią orientalną. Jest banalnie prosty do przygotowania więc wszystkich Was zachęcam do zakupu składników i postania w kuchni kilkunastu minut;) Na składniki nie wydacie zbyt wiele, sosu wystarczy na kilka obiadów oraz zbierzecie od kosztujących go wiele "pychów achów i ochów";) Serio, serio!
Składniki:
na ponad dwa litrowe słoiki
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 6 łyżek miodu
- sok z 1 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 3 puszki pomidorów bez skóry
- puszka kukurydzy
- niecała puszka ananasa pokrojonego na małe kawałki
- 1 puszka (po pomidorach) wody
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki soku z ananasa + 1/2 szklanki wody
- opcjonalnie szklanka pokrojonych w słomkę pędów bambusa
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i pokrój w słomkę, cebulę posiekaj w drobną kostkę, kukurydzę odlej z wody a ananasa z soku (sok zachowaj).
- Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego miód, sok z cytryny, pomarańczy oraz 1/2 szklanki soku z ananasa. W czasie jak będą się podgrzewały zmiksuj na gładko pomidory i wlej do garnka razem z wodą odmierzoną jedną z puszek po nich.
- Dodaj curry, imbir i gotuj przez 5 minut.
- Następnie dodaj marchew oraz cebulę i gotuj kolejne 5 minut aby marchew nieco zmiękła. Na koniec dodaj kukurydzę, ananasa i pędy bambusa. Im wystarczy aby się tylko podgrzały.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj mąkę w 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki soku z ananasa. Zmniejsz gaz pod garnkiem i dodaj do sosu cały czas mieszając. Wyłącz gaz jak sos zgęstnieje.
- Podawaj z ryżem i kurczakiem. Resztę sosu możesz powkładać w słoiki i poddać pasteryzacji aby był "na potem". Prawda, że szybko i łatwo?:)
Bardzo patriotyczne (przynajmniej wyglądem :-)) danie
OdpowiedzUsuńSosik do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuń