Ten przepis długo czekał na publikację. A to raz wszystko zostało zjedzone zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, albo zrobiłam zdjęcia i się potem okazało, że się nie nadają.... No ale w końcu jest! Zachwycam się nim za każdym razem jak sobie przypominam ten smak. Robiłam te tortille dla rodziny, dla znajomych, dla koleżanek do pracy. Opinii było wiele ale wszystkie mają jedno wspólne określenie "Pycha!". No i jak tu im nie wierzyć?;) Zrób koniecznie i się przekonaj, że nie kłamali:)
Składniki:
- 4 filety z kury
- sól i pieprz
Pikle:
- 1 papryka czerwona i 1 żółta
- świeży ogórek obrany i bez pestek
- czerwona cebula
- 1/4 szklanki zwykłego octu
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 2 sztuki avocado
- łyżka soku z cytryny
- feta
- jogurt naturalny gęsty
- opcjonalnie świeża kolendra
- tortille
Przygotowanie:
- Filety dopraw hojnie solą i pieprzem, ułóż na blasze i piecz ok 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj pikle. Zagotuj zalewę z octu, wody, soli i cukru po czym odstaw aby trochę przestygła. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, ogórka i cebulę. Pikle będą gotowe po 3-5 minutach.
- Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż na bok aby odpoczęło.
- Wydrąż miąższ avocado i wymieszaj widelcem na pastę. Dodaj łyżkę soku z cytryny i odrobinę soli.
- Placki smaruj pastą avocado, na niej ułóż pokrojonego w plastry kurczaka, pokrusz fetę, dodaj pikle odsączone z zalewy, trochę jogurtu i listki kolendry. Smacznego!
Już czuję ten smak,będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać! :) Smacznego życzę:)
Usuńliuy
OdpowiedzUsuń