Dzień dobry:) Dzisiaj mam dla was długo zapowiadanego na fb królika w białym winie. Łatwo, całkiem szybko i bardzo smacznie! A pod TYM linkiem znajdziecie przepis na ragout. Danie również jednogarnkowe ale wymagające nieco więcej czasu i składników;)
Składniki:
- 1 królik
- 5 szalotek
- kilka gałązek tymianku
- dwa listki laurowe
- 0,5 l białego wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- 250 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy (sarepska lub dijon)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- Królika podziel na 8 części, w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor.
- Szalotki pokrój w dużą kostkę i zeszklij na oliwie, na której był smażony królik. Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Smaż przez 2 minuty po czym dołóż królika, dodaj listki laurowe wlej wino i wodę tak aby całe mięso było zanurzone. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok 1,5 h aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości.
- Na ostatnie 15 minut zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień aby zredukować nieco ilość płynu.
- Na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i musztardą i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut i na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
już nie pamiętam jak smakuje królik,wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń