Pogoda w Warszawie dzisiaj nie rozpieszcza, deszcz pada od wczoraj, słońce strajkuje chowając się za ciemnymi chmurami i jakoś tak melancholijnie się zrobiło. Dziś nie mam chęci na lekkie sałatki na zimno. Dzisiaj jest dzień, w którym humor poprawia ciepło z rozgrzanego piekarnika i unoszący się w kuchni zapach. Trzy godziny powolnego pieczenia w niskiej temperaturze. Czas jakby zwolnił, ptaki zamilkły, po szybach wolno spływają krople deszczu, nawet koty dzisiaj chowają się w sypialni pod kołdrą nie myśląc nic a nic o wystawieniu nosków na balkon. Kanapa, koc, książka i cicho brzmiący w tle jazz...
Tak sobie wyobrażam idealny dzisiejszy dzień, zamiast siedzenia za biurkiem w pracy ;)
Składniki:
- 6 kotletów z karkówki (2 cm grubości każdy)
- 250 g pieczarek
- 20 g suszonych grzybów (podgrzybki i borowiki)*
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- musztarda dijon
- 4 listki laurowe
- 3 płaskie łyżki mąki
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
* zachowaj wodę z moczenia grzybów
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 130 stopni bez termoobiegu.
- Suszone grzyby zalej 400 ml wrzątku i odstaw, żeby zmiękły.
- Cebulę pokrój w piórka a pieczarki w plasterki.
- Kotlety osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż tak, żeby się ładnie zrumieniły z obu stron. Odłóż na talerz.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę pokrojonej cebuli i pieczarek, dwa listki laurowe, dwa rozgniecione ząbki czosnku i połowę namoczonych wcześniej grzybów. Wyłóż kotlety, posmaruj każdy musztardą i dodaj na wierzch resztę cebuli, pieczarek, namoczonych grzybów, listki laurowe i czosnek.
- Wodę z moczenia grzybów powoli przelej do miseczki, uważając aby wszystkie nieczystości zostały na dnie naczynia, w którym grzyby były moczone. Wymieszaj ją z mąką (pamiętaj, że podczas pieczenia woda odparuje a sos zgęstnieje więc nie przesadź z mąką), szczyptą soli i pieprzu i wlej całość do naczynia tak aby prawie całkiem przykryć mięso.
- Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 3h. Piecz cały czas pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz