Czołem Drogie Łasuchy! Dzisiaj mam dla Was wyśmienitą propozycję na szybki obiad jako rekompensatę za długie przerwy w zaglądaniu tutaj. Wybaczycie?:) Nie chciałabym zapeszyć ale jak moje plany wypalą to w przyszłym tygodniu nowy post będzie się pojawiał codziennie, oczywiście zawierając jakieś pyszne receptury, póki co jednak, nikomu ani słowa jasne!?;) No to wy tu sobie posmażcie naleśniczki a ja pójdę popracować. Miłego dnia!!
Składniki na ciasto:
na 6 dużych sztuk
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko (M)
- 125 ml mleka
- ok 350 ml wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- Mąkę połącz z mlekiem, jajkiem, solą i proszkiem po czym dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną. Dodaj jej tyle aby ciasto uzyskało gładką konsystencję. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy, wymieszaj i odstaw ciasto na 20 minut.
- Smaż na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej oliwą (ja do tego celu używam pędzelka silikonowego).
- U mnie wyszło 6 sztuk z patelni o średnicy 25 cm. Jeśli użyjecie mniejszej wyjdzie ich więcej:)
- 800 g liści szpinaku (uwierzcie mi, że po przesmażeniu nie będzie go wcale tak dużo)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie umyty i osuszony szpinak. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach bo całość za jednym razem może się nie zmieścić i będzie ciężko mieszać.
- Jak szpinak zmniejszy swoją objętość dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawcie solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- 250 ml śmietanki 12 %
- 1/2 dużego ząbka czosnku
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego typu lazur
- szczypta pieprzu i ew. soli
Na mały gaz wstawcie rondelek ze śmietanką. Dodajcie pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewajcie (pilnując aby się nie zagotowało!) aż śmietanka zgęstnieje a ser całkowicie się roztopi. Wyłączcie gaz i dodajcie orzechy. Doprawcie do smaku pieprzem i solą.
* Sos ciemnieje pod wpływem skórki orzechów ale nie zmienia to jego smaku. Jeśli chcesz aby twój sos pozostały jasny, przygotuj go chwilę przed podaniem:)
Składanie:
Na całej powierzchni każdego naleśnika rozłóż trochę szpinaku i zwiń w rulon. Przekrój na pół pod skosem i podawaj polane sosem.
Nalesniki ze szpinakiem uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńNapewno zrobie:)
OdpowiedzUsuń