Dzisiaj będzie krótko i na temat;) Wczoraj skończyłam pracę po północy, wstałam o piątej a przede mną kolejny ciężki dzień. W następnym poście trochę Wam poopowiadam a teraz zapraszam na najlepsze pierogi z mięsem jakie jedliście;)
Ciasto:
według TEGO przepisu
możecie zrobić nawet podwójną porcję a to co zostanie zamrozić:)
Składniki na farsz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała cebula opieczona nad palnikiem
- 1 mały por
- nać selera i pietruszki
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 6 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na kilka części, żeby szybciej się ugotowało. Nastaw duży garnek wody i włóż do niej mięso. Gotuj na średnim ogniu zbierając co jakiś czas "szum" powstały na powierzchni.
- Jak woda się nieco wyklaruje dołóż pozostałe składniki i zmniejsz gaz na minimum. Przykryj pokrywką i gotuj tak długo aż mięso będzie się rozpadać (ok 1,5 h).
- Wyjmij mięso aby nieco przestygło, odcedź bulion aby został sam płyn bez warzyw.
- Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Wystarczy raz.
- Do mięsa dodaj zrumienioną na maśle cebulkę i 2 chochelki bulionu. Wymieszaj i jeśli mięso jeszcze się nie ''klei'' dodaj nieco więcej bulionu. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- Ciasto rozwałkuj dość cienko i wytnij okręgi odpowiedniej dla siebie wielkości. Na każdy tak wycięty placuszek nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi aby w trakcie gotowania pierogi się nie rozpadły.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj z cebulką zrumienioną na maśle. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz