Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno aby was zachęcić do przygotowania wigilijnych śledzi w takiej wersji:) Przepis na śledzie z dodatkiem jabłka i korniszonów otrzymałam od Malinowej Królewny, u której co roku goszczą na świątecznym stole. Jest to bardzo prosta i bardzo smaczna opcja, więc jeśli jeszcze się wahacie nad wyborem, skorzystajcie z tej receptury. Nie pożałujecie! Jestem tego pewna:)
Składniki:
- 4 filety śledziowe matjas
- 1 średnia cebula
- 6 korniszonów
- 1 spore kwaśne jabłko (najlepsza będzie szara reneta)
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sporo pieprzu
- Namocz śledzie 2 razy po 30 minut po czym pokrój na małe kawałki.
- Obierz jabłko i pokrój w drobna kosteczkę, podobnie jak cebulę i korniszony.
- Wymieszaj śledzie z posiekanymi dodatkami, śmietaną i majonezem. Dopraw do smaku pieprzem i odstaw do lodówki co najmniej na 24h.
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi (i bez pierogów), a takie jak tutaj są praktycznie zawsze u mnie :)
OdpowiedzUsuńU mnie pierwszy raz ale już wiem, ze zostaną ze mną zawsze;)
Usuń