wtorek, 27 listopada 2018

Mule w białym winie i śmietanie

    Lubicie owoce morza? Ja nie przepadam za kalmarami, ale takie mule w białym winie np. mogłabym jeść codziennie :) A jak jeszcze przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, to jest to idealna opcja na szybki posiłek. Smacznego dnia! :)





Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych muli
  • 3 szalotki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
do podania: cząstki cytryny, bagietka natarta czosnkiem lub posmarowana masłem czosnkowym

Przygotowanie:
  1. Mule dokładnie umyj. Jeśli któraś muszla będzie otwarta, delikatnie uderz nią w blat lub zlew. Jak się zamknie to jest dobra a jak nie, to należy ją wyrzucić.
  2. Szalotki i natkę drobno posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.
  3. W garnku rozgrzej masło i wrzuć szalotki oraz czosnek. Smaż na średnim gazie aż szalotki zmiękną. Dodaj mule, wymieszaj, wlej wino, śmietanę i gotuj pod przykryciem 5-6 minut, dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką. Wymieszaj i podawaj :)
Ps. Jeśli po ugotowaniu któraś muszla się nie otworzyła to ją wyrzuć bo jest zepsuta!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz