piątek, 9 listopada 2018

Pierożki wonton z marchewką, groszkiem i grzybami shitake

      Cóż ja mogę Wam o tym przepisie napisać... Pierwszy raz sięgnęłam po ciasto na wontony, pojęcia nie macie, ile razy rzuciłam pod nosem siarczystym słowem, zanim jako tako udało mi się posklejać te pierożki :p Na filmikach na yt wszystko wyglądało na łatwe a w rzeczywistości wcale takie nie było... Ale niech Was to nie zniechęci, 11 sztuka wyjdzie jak trzeba :):):) Na pewno nie jest to sklejenie idealne ale ważne, że farsz nie uciekł ;) Pozostała część przygotowań to sama przyjemność i zero komplikacji więc korzystajcie śmiało i napełniajcie brzuszki. Smacznego dnia i pięknego weekendu Wam życzę Łasuchy :*




Składniki farszu:
  • opakowanie gotowych placków ciasta na wontony
  • 250 g marchewki
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
  • 6 grzybów shitake (świeżych lub suszonych-namoczonych wcześniej)
  • dwie łyżki posiekanej dymki (tylko jasnozielona część)
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • woda
Przygotowanie:
  1. Marchew obierz i zetrzyj na grubych okach tarki, cebulę pokrój w drobną kostkę a grzyby na pół i w plasterki.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew, czosnek, imbir, chilli i grzyby. Smaż kilka minut i wlej trochę wody (ok 1/2 szklanki). Duś pod przykryciem aż marchew zmięknie a woda wyparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj groszek. Wymieszaj, smaż jeszcze 2-3 minuty i odstaw do ostygnięcia. Do zimnego farszu dodaj posiekaną dymkę.
  3. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu, zmocz brzegi ciasta wodą i zlep na kształt "sakiewki" jak na zdjęciach.
  4. Dobrze rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju i ułóż pierożki zlepieniem do góry. Smaż aż spód się zarumieni, wlej 1/3 szklanki wody i przykryj szczelnie pokrywką. Zostaw na ok 7 minut aby pierożki się ugotowały pod wpływem pary. Woda powinna wyparować aby spód zrobił się chrupiący. gotowe pierożki wyłóż na talerz, posyp sezamem i podawaj z sosem do maczania. Smacznego! :)
Składniki sosu:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (mirin)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli lub świeżej papryczki drobno posiekanej
Sos: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz