czwartek, 22 listopada 2018

Klopsiki z pieczarek i fasoli w sosie z mleka migdałowego

     Kolejna bezmięsna propozycja. Muszę się przyznać, że jakiś czas temu bardzo ograniczyłam spożywanie mięsa i zdecydowanie lepiej się bez niego czuję. Czy będą się tu jeszcze pojawiać mięsne przepisy? Nie wiem. Póki co, odkrywam interesujący, pełen smaku i możliwości świat kuchni wegetariańskiej:) Na nowo odnalazłam w sobie pasję do stania przy garach i szukania nowych, ciekawych połączeń smaku. Poniżej np. klopsy... z pieczarek i fasoli. Moim zdaniem świetne, a Twoim? Cóż, żeby się przekonać zerknij niżej na składniki i przygotowanie. Nie ma z tym wiele pracy a smak może Cię zaskoczyć ;)




Składniki na klopsy:
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 50 g komosy ryżowej
  • 200 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanych listków natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z TEGO przepisu)
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych lub tartego parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki drobno posiekaj (możesz to zrobić ręcznie lub przy użyciu malaksera). Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, zwiększ gaz i smaż często mieszając aby dokładnie odparować całą wodę którą puszczą.
  3. Do miski lub garnka wrzuć fasolę, rozgnieć ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj ostudzone pieczarki z cebulą oraz  resztę pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i uformuj kulki. Piecz ok 40 minut w 190 stopniach aż się delikatnie zarumienią.
  4. W garnuszku podgrzej bulion, dodaj czosnek, tymianek i mleko migdałowe wymieszane z mąką. Jak zgęstniej dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij tymianek oraz czosnek i dodaj płatki drożdżowe lub parmezan. 
  5. Ja podałam z makaronem, ale przepis został już sprawdzony i dostałam informację, że świetnie smakuje z ugotowaną kaszą i buraczkami. Zatem tę kwestię pozostawiam Twojej wyobraźni :) Smacznego!
Ps. Klopsiki mają delikatną strukturę, więc nie polecam zostawiania ich w sosie na dłużej gdyż mogą się rozpaść. Najlepiej polać sosem tuż przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz