Ależ miałam pyszny obiad wczoraj! Liczę na to, że Wam również przypadnie do gustu:) Jak zwykle prosto, szybko i smacznie. Taka jest moja propozycja dla Was na dziś, a wieczorem jak się uda, to ukręcę migdałowe pesto i uduszę wołowinę z figami. Oczywiście podzielę się recepturami o ile mi wszystko wyjdzie tak, jak to sobie wyobraża moje podniebienie;)
Składniki:
na 2 porcje
- 200 g penne
- 120 g dobrze oczyszczonych świeżych kurek
- 6 małych oscypków
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- łyżka posiekanych listków rozmarynu
- dwa duże ząbki czosnku
- 350 ml słodkiej śmietanki 18%
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- Czosnek drobno posiekajcie, kurki porwijcie na mniejsze części a śmietanę wlejcie do szklanki, żeby była "w pogotowiu";)
- Dwa oscypki zetrzyjcie na grubych oczkach a cztery pozostałe przekrójcie wzdłuż na pół.
- Makaron ugotujcie al dente (bo będziecie jeszcze zapiekać) w lekko osolonej wodzie.
- Trzy minuty przed końcem gotowania makaronu rozgrzejcie patelnię i nastawcie piekarnik na 180 stopni.
- Na łyżce masła przesmażcie przez 2 minuty kurki z czosnkiem i ziołami. Po tym czasie wlejcie na patelnię śmietanę i wyłączcie gaz. Doprawcie hojnie solą i pieprzem.
- Odlejcie makaron a następnie wymieszajcie go z kurkami i startymi oscypkami. Przełóżcie do naczynia do zapiekania (moje jest o wymiarach 15x25 cm) i na wierzchu ułóżcie przekrojone na pół oscypki. Wstawcie do piekarnika i zapiekajcie przez 15-20 minut. Smacznego!:)
Wygląda super,a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:) bardzo lubię kurki:) masz śliczne talerzyki:)
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam! A talerzyki to zdobycz z pchlego targu za całe 3 zł:)
OdpowiedzUsuń