Ostatnimi czasy M. marudził, że mało mięsiwa jest na blogu;) No to proszzzz będzie więcej! Wczoraj wołowina, dziś schab a potem kto wie... idealny stek? Pieczony kurczak czy może gęś? Zobaczymy co ta jego kosmata głowa wymyśli. Ja w każdym razie grzecznie spełnię jego oczekiwania jako przykładna przyszła żona, co by mi się chłopaczyna nie rozmyślił;)) Zwłaszcza, że jesień jakoś współgra z pieczystymi. Póki co kombinuję gdzie upiec mój sarni udziec, który do mojego piekarnika zmieścić się nie chce... Jakieś pomysły?:)
Ps. Kto zamówił ten deszcz ja się pytam?! Apeluję o jego odwołanie bo nad morze śmigam jutro i pogodę muszę mieć stosunkowo dobrą do spacerowania. Naprawdę ładnie proszę winowajcę o zawieszenie jesiennej słoty na kilka dni. W zamian za pozytywne rozpatrzenie mojej apelacji wyczaruję mu coś pysznego jak wrócę:)
Ps. Kto zamówił ten deszcz ja się pytam?! Apeluję o jego odwołanie bo nad morze śmigam jutro i pogodę muszę mieć stosunkowo dobrą do spacerowania. Naprawdę ładnie proszę winowajcę o zawieszenie jesiennej słoty na kilka dni. W zamian za pozytywne rozpatrzenie mojej apelacji wyczaruję mu coś pysznego jak wrócę:)
Składniki:
dla 6 a nawet 8 osób
dla 6 a nawet 8 osób
- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- oliwa do nasmarowania mięsa
- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku
- 4 spore, twarde i kwaskowe jabłka
- 3 łyżki białego cukru
- łyżeczka mielonego imbiru
- szklanka cydru
- 1/2 szklanki wody
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Mięso wyjmijcie z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Na dużej drewnianej desce posiekajcie drobniutko listki rozmarynu i wymieszajcie je z solą i pieprzem. Równomiernie rozprowadźcie mieszankę na całej desce i dokładnie obtoczcie nasmarowane odrobiną oliwy mięso.
- Nastawcie piekarnik na 180 stopni.
- Tuż przed włożeniem mięsa do piekarnika obsmażcie je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni aby je ładnie zrumienić i zamknąć pory (wtedy większość soków zostanie w środku i mięso będzie soczyste).
- Pieczcie mięso ułożone na metalowej kratce w brytwannie lub blasze przez 45 minut. Pod spód możecie ułożyć warzywa korzeniowe jako dodatek do obiadu tak, jak w przypadku szynki wielkanocnej.
- Jeśli macie termometr do mięsa możecie wbić go w środek schabu i jeśli temperatura pokazuje 65 stopni to mięso jest idealnie upieczone. Po wyjęciu z piekarnika przełóżcie mięso na deskę i przykryjcie je folią aluminiową oraz ściereczką na 15 minut.
- W tym czasie obierzcie jabłka i pokrójcie je na plasterki. Włóżcie je na lekko rozgrzaną patelnię, posypcie cukrem i smażcie na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajcie wodę i dwie łyżki masła i zostawcie aby woda odparowała a jabłka lekko się skarmelizowały. Posypcie je imbirem i wlejcie cydr. Pomieszajcie i pozostawcie na ogniu aby alkohol odparował i powstał lekko gęsty sos. Doprawcie na koniec szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Danie na medal :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Bardzo zachęcające do konsumpcji danie,pycha,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, takiej wersji schabu jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPychotka, napewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Mmmm, baaaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń