Dziś zapraszam Was na bardzo smaczną, jesienną przekąskę:)
Podpatrzyłam podobny przepis w programie o wymownym tytule "Najgorszy Kucharz Świata";) Jest on nieco pracochłonny ale myślę, że warto poświęcić ten czas aby zjeść coś dobrego. Dowód? Postawiłam na stole i wyszłam na chwilę do kuchni a jak wróciłam to już prawie nic nie było. Nie ma chyba lepszego potwierdzenia, że gościom smakowało:)
Składniki:
na 14 sztuk
- 7 niezbyt dużych ziemniaków (najlepiej jednakowej wielkości)
- 70 g boczku
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki tartego parmezanu
- trochę mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyjcie (bo nie będziecie ich obierać) i podgotujcie w osolonej wodzie tak, żeby były na wpół twarde.
- Po ostudzeniu przekrójcie je na pół i za pomocą łyżeczki do melona wydrążcie większość miąższu. Wydrążone połówki odłóżcie na bok a pozostały miąższ ugotujcie na parze do miękkości.
Ps. Jeśli nie macie specjalnego naczynia możecie użyć sitka. Ułóżcie na nim ziemniaczany miąższ, sitko połóżcie na garnku z niewielką ilością wody, całość przykryjcie folią aluminiową i wstawcie na bardzo mały gaz. - Na odrobinie oleju zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i zrumieńcie pokrojony w kostkę boczek.
- Ugotowany miąższ dokładnie utłuczcie lub przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków. Dodajcie tyle mleka aby powstało gładkie puree a potem dodajcie boczek z cebulką, parmezan i przyprawy. Wymieszajcie całość i w razie potrzeby dodajcie więcej mleka. Powinniście uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gotowy farsz odstawcie na bok.
- W dość wysokim garnku rozgrzejcie tyle oleju aby wydrążone połówki ziemniaków mogły w nim pływać. Usmażcie je na złoto i osączcie przez chwilkę na papierowym ręczniku. Szybko nałóżcie do każdej chrupiącej połówki trochę farszu i od razu podawajcie posypane szczypiorkiem w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Ps. Dlaczego od razu należy podawać? Ponieważ zaraz po usmażeniu są chrupiące i najlepsze. Jeśli będą stały zbyt długo przed podaniem zrobią się miękkie.
Jakoś zupelnie mnie to nie dziwi, że zniknęły w 3 chwile, wiesz? :-)))))))))))))
OdpowiedzUsuńTo musi być smaczne! :)
OdpowiedzUsuń