środa, 25 kwietnia 2012

Zupa z pora i ziemniaków

    Hmmm nie pamiętam kiedy ostatnio gotowałam jakąś zupę. W ostatnim czasie, królowały u Nas dania główne. Stęskniłam się za lekkimi kremami o wyrazistych smakach. Najbardziej tęsknię za kremem z pomidorów, takich prawdziwych rosnących na wiejskim polu w pełnym słońcu. Pyyyychaaa! No ale zanim pomidory wyrosną, korzystam z tego co jest obecnie dostępne:) Pierwszy raz robiłam tę zupę w tamtym roku i jak dziś pamiętam odwiedziny jednego z kolegów M., któremu tak posmakowała, że wyjadł mi całą;) A, że przyrządza się ją tak szybko, będzie na moim stole zdecydowanie częściej. Kilka składników, które są wszędzie dostępne oraz szybki czas przygotowania powinny skusić do wypróbowania tego przepisu:)


Składniki:
przepis na 4-6 porcji
  • dwa średniej wielkości pory
  • dwie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 większych ziemniaków
  • dwie drobiowe kostki rosołowe
  •  nasiona kminu (może być również mielony)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrójcie marchewki w 1 cm plasterki a cebulę w sporą kostkę. Pory przekrójcie na pół i opłuczcie pod bieżącą wodą. Pokrójcie na kawałki wielkości pozostałych warzyw. Czosnek posiekajcie na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzejcie oliwę, wrzućcie pokrojone warzywa i duście pod uchyloną pokrywką przez ok 10 minut aż marchewki lekko zmiękną.
Obierzcie i pokrójcie w spore kawałki ziemniaki. Dorzućcie do podduszonych warzyw razem z kostkami rosołowymi. Wlejcie ok 700 ml gorącej wody.

Zagotujcie, zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu przez 10 minut. Całość zmiksujcie, przetrzyjcie przez sito w celu uzyskania gładkiej konsystencji i doprawcie do smaku solą, pieprzem i kminem. Ja podałam z jogurtem i oliwą aromatyzowaną chilli. Wy podajcie jak lubicie:)

5 komentarzy:

  1. Ale ładny wzorek na zupie, wygląda mega smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykonczenie pierwsza klasa, bardzo mi sie podoba, zupke tez bardzo lubie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podana. Kto mnie kiedyś tego nauczy :((( ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przeglądanie miesięcznika "Kuchnia":))ja co rusz biegam również po działach z akcesoriami kuchennymi typu ściereczki, miseczki i inne talerzyki;)Pozdrawiam:)

      Usuń