Bardzo szybko, bardzo smacznie i lekko. A jutro zapraszam na cytrynowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem, idealne na obiad:)
Składniki:
na 3-4 porcje
- pęczek zielonych szparagów
- ząbek czosnku
- 1/2 bułki kajzerki
- 3 łyżki mascarpone
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- 2 łyżki masła
- 0,5 l wody
- sól, pieprz
- Szparagi umyjcie i pozbądźcie się zdrewniałych końców, po czym pokrójcie na ok 2 cm kawałki, zostawiając kilka całych czubków do dekoracji.
- W garnku, w którym będziecie gotować zupę przesmażcie szparagi na maśle z dodatkiem drobno posiekanego czosnku przez 2 minuty.
- Dojecie wodę, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie jeszcze przez ok 10 minut.
- Wyjmijcie listek laurowy i dodajcie mascarpone oraz pokruszoną bułkę. Dokładnie zmiksujcie całość.
- Aby uniknąć napotkania włókien podczas jedzenia przetrzyjcie zupę przez sitko. Doprawcie do smaku w razie potrzeby.
- Przed podaniem, przesmażcie pozostawione i przekrojone na pół czubki szparagów na odrobinie masła przez ok minutę, aby pozostały chrupkie. Udekorujcie nimi krem przed samym podaniem. Smacznego!:)
Zielono mi! Przepis zapisuje, bo cos czuje, ze wkrotce zrobie, poki sezon na szparagi trwa.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna zupka! :) Co prawda ja na maśle nie smażę bo nie mogę (cholesterol) więc zastępuję je wszędzie olejem rzepakowym (działa dobrze na serce), ale poza tym przepis dość podobny do mojego :)
OdpowiedzUsuńCudownie wiosenne zdjęcia. Aż człowiek robi się głodny od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam. PYCHA!
OdpowiedzUsuńIlona