piątek, 10 maja 2013

Smarowidło z pieczonego bakłażana

     Cykl przepisów o szparagach ciągle trwa jednak, żeby Wam się nie znudziły, wrzucam dziś coś z bakłażana. Pasta do pieczywa, do ryby a nawet do makaronu:) 
Ps. Podekscytowana przeprowadzką z dnia na dzień coraz bardziej;)




Składniki:
  • jeden duży bakłażan (450 g)
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • pół pęczka listków natki pietruszki
  • sok z ok połowy cytryny
  • kila łyżek dobrej oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Bakłażana upieczcie w temperaturze 200 stopni aż będzie bardzo miękki pod naciskiem. Przekrójcie go następnie na pół i łyżką wyjmijcie cały miąższ do pojemnika blendera. Dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, pestki słonecznika, listki natki, sok z cytryny i kilka łyżek oliwy. Dokładnie wszystko zmiksujcie na gładką pastę. Doprawcie solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajcie więcej oliwy i/lub soku z cytryny tak, żebyście uzyskali odpowiednią dla siebie konsystencję.
Ja podałam z grzankami a Wy podajcie jak wolicie:)


1 komentarz: