Na wstępie uzupełnienie do poprzedniego postu. Z podanych składników wyjdzie naprawdę sporo ciasta, więc to czego nie zużyjecie możecie śmiało zamrozić owijając w folię spożywczą. Taka sama sytuacja będzie przy dzisiejszym przepisie. Ja często mam porcję ciasta w zamrażarce. Wystarczy wtedy wyjąć je odpowiednio wcześniej, niż za każdym razem brudzić sobie ręce:)
M. właśnie przewozi nasz dobytek do nowego lokum a ja podpieram oczy zapałkami po wczorajszych, niespełna 15-stu godzinach spędzonych w biurze. Nazbierało się trochę gratów przez 6 lat wspólnego mieszkania, więc jeśli nie macie planów na długi weekend zapraszam na Bemowo, do rozpakowywania tych wszystkich pudeł;) Gwarantuję coś na ząb i miłe towarzystwo:)) A jeśli jednak wolicie odpocząć ze znajomymi czy rodziną to może skorzystacie z owego przepisu póki sezon na szparagi jeszcze trwa:)
Składniki na słone kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Przygotowanie:
- Ciasto przygotujcie według przepisu z poprzedniego posta (zamieniając cukier puder na sól:))
- Pokrójcie cebulę w cienkie piórka i zrumieńcie na dwóch łyżkach masła na bardzo małym ogniu. Uważajcie aby się nie przypaliła. Jeśli chcecie możecie na początku smażenia dodać odrobinę wytrawnego białego wina dla podkreślenia smaku.
- Do każdej kruchej foremki nałóżcie trochę cebuli, kilka cienkich plasterków gruszki, szparagi pokrojone na kawałki oraz pokruszony ser na wierzch. Tak przygotowane tartaletki wstawcie do mocno rozgrzanego piekarnika na kilka minut aby się podgrzały a ser rozpuścił.
doskonałe połączenie smaków i piękny wygląd:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenie - słodkiej gruszki z lazurem <3
OdpowiedzUsuńGruszka z lazurem doskonale się komponuje ! Super sprawa !
OdpowiedzUsuńgruszki i lazur- moje ulubione połączenie
OdpowiedzUsuńa dodatkowo ze szparagami to już w ogóle niebko!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :) Chyba też tak spróbuję:)
OdpowiedzUsuń