Uwielbiam! Tyle na ten temat:) Na weekend szykuję coś rabarbarowego oraz eksperymentalne połączenie szparagów z gruszką i kozim serem. Bądźcie czujni...
Ps. M. wyjechał i zostawił mnie z pakowaniem samą...Wczoraj po sklejeniu pierwszego pudła zaczęła się zabawa. Nasz Giepardek, zanim zdążyłam do pudła schować cokolwiek, wskoczył do środka z impetem i szczęśliwy siedzi tam teraz bez przerwy, broniąc "swego" zawzięcie pazurkami i innymi kłami.
Składniki:
na 5-6 sztuk
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 1/2 średniej żółtej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżka świeżych listków tymianku
- łyżeczka świeżych listków rozmarynu
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki bułki tartej
- białko jednego dużego jajka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Dodatki: pokrojone w plastry pomidory, ogórki konserwowe, papryka konserwowa i czerwona cebula, sałata (wasza ulubiona), ketchup.
Sos: wymieszajcie w miseczce łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę majonezu i łyżkę chrzanu śmietankowego.
Przygotowanie:
- Posiekajcie paprykę w bardzo drobną kosteczkę. Drobno posiekajcie również natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn.
- Dodajcie wszystko do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami, po czym dokładnie wymieszajcie.
- Na koniec dodajcie białko jajka oraz bułkę tartą. Wymieszajcie. Kotlety powinny być zwarte więc w razie potrzeby dodajcie nieco więcej bułki.
- Uformujcie płaskie kotlety odpowiedniej dla siebie wielkości i odstawcie na bok.
- Na suchej patelni albo w piekarniku rumieńcie przekrojone na pół bułki.
- Smażenie kotletów: nie wlewajcie oliwy bezpośrednio na patelnię, ponieważ nie ma potrzeby "kąpać" ich w tłuszczu. Zamiast tego posmarujcie każdy kotlet odrobiną oliwy z obu stron. Smażcie przez 1-1,5 z każdej strony, przyciskając je do patelni płaską łopatką.
- Co do "składnia" całości to zróbcie jak lubicie najbardziej. Ja np. smaruję dolną połowę bułki sosem, na to układam sałatę pomidora i ogórka. Następnie kotlet, papryka, cebula, jeszcze trochę sosu i ketchup. Przykrywam górną połową bułki i....Mniam!
właśnie niedługo będę musiała zrobić domowe burgery, bo je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dla Zuzi, która uwielbia takie pyszności:)
OdpowiedzUsuń