czwartek, 13 czerwca 2013

Makaron z suszonymi pomidorami, dojrzewającą szynką i ruccolą.

     Obiad przygotowany w ok 10 minut - nie licząc czasu gotowania makaronu - to jest to, czego mi potrzeba po całym dniu pracy. A takie przepisy cieszą mnie najbardziej. Zaledwie 5 składników wystarczy, aby wyczarować coś pysznego. Do tego lampka białego schłodzonego wina i wieczorny relaks gotowy...no może jeszcze tylko jakieś mięciutkie Mrrruczando z różowym noskiem na kolanach;)
     To tyle we wstępie, gdyż moją głowę zaprząta wieczorna wizyta bardzo bliskiej memu sercu osóbki i jej połówki:) Wyściskam, wycałuję i plotkom końca nie będzie! A Wam moi mili, życzę smacznego oraz dnia pięknego:)




Składniki:
na 2 porcje
  • 4 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 4 plastry dojrzewającej szynki
  • 3 połówki suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • szklanka ruccoli
  • dwie łyżki oliwy do smażenia
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie - al dente oczywiście:)
  2. Pod koniec gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni oliwę i wrzućcie, pokrojone na kawałki dowolnej wielkości, szynkę oraz pomidory. Smażcie przez chwilę aby szynka się nieco zrumieniła po czym wlejcie śmietankę. Doprawcie solą i pieprzem.
  3. Jak śmietanka zacznie gęstnieć dodajcie ugotowany makaron i wymieszajcie całość. Śmietany powinno być tyle aby makaron był nią jedynie "oblepiony" a nie w niej pływał. Przełóżcie porcje na talerze i na wierzch ułóżcie ruccolę. Skropcie całość bardzo dobrej jakości oliwą z oliwek i posypcie odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
    Opcjonalnie możecie dodać na wierz kilka wiórek parmezanu.
* Zasłyszane u Jamiego O. - nie płuczemy makaronu zimną wodą po ugotowaniu. Robiąc to, spłukujemy z makaronu całą skrobię, przez co sos zamiast ładnie kleić się do niego, zostaje na dnie talerza.


3 komentarze:

  1. Pychotka, napewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie blyskawiczne makarony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smakowicie!
    Bardzo miło było mi poznać Cie wczoraj osobiście:-)
    Pozdrowienia!:-)

    OdpowiedzUsuń