poniedziałek, 18 lutego 2013

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

    A oto za mną kolejny weekend spędzony u Gaduły:)) Tym razem mamy dla Was więcej przepisów, na obiad, na śniadanie a także na deser:) Te spotkania coraz bardziej mi się podobają. Nawet M. jest zadowolony, bo ma "chatę" tylko dla siebie i nikt mu nie zrzędzi za ten artystyczny nieład w mieszkaniu ;) W piątek zaraz po przyjeździe na Włochy zabrałyśmy się za ten chleb, który nam ostatnio nie wyszedł. Efekt.... porażka. I teraz pytanie, czy w książce są jakieś niedociągnięcia, czy może moje umiejętności piekarskie kuleją? Nic tam, spróbuję jeszcze raz i jeśli znowu nie wyjdzie to chyba sobie daruję ten przepis...Na szczęście bułeczki z pomidorami wyszły pyszne (choć przyznam, że w recepturze był poważny błąd - bo niby jak zagnieść ciasto z 35 g maki i 350 ml wody??). Focaccia, którą upiekłyśmy wczoraj i która miała być jeszcze na dzisiaj, została zjedzona wkrótce po upieczeniu, gdyż smakowała obłędnie!:) Jeśli jesteście ciekawi smaku to zapraszam poniżej.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 14 g świeżych drożdży (albo 7 g suchych instant)
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • suszone oregano
  • garść zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
Inne dodatki: bazylia, rozmaryn, czosnek, cebula, podsmażony boczek, feta, mozzarella, świeży tymianek czy czarne oliwki.

Przygotowanie:

Mąkę przesiejcie razem z solą do dużej miski. Dodajcie pokruszone drożdże, oliwę i wodę po czym wyróbcie gładkie ciasto. Uformujcie z ciasta kulę i odstawcie, przykrytą ściereczką, na godzinę aż do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyróbcie ciasto, rozwałkujcie dość cienko, ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na kolejne 20 minut aby wyrosło. Po tym czasie, przy użyciu palców, poróbcie w cieście wgłębienia i posmarujcie placek oliwą. My użyłyśmy do tego oliwy z czosnku z poprzedniego posta. W powstałe wgłębienia powtykajcie pomidorki posypane oregano i oliwki posypane ziołami prowansalskimi. Całość posypcie solą. Pieczcie ok 25 minut w temp. 200 stopni.







3 komentarze:

  1. ojej... ale to musi być aromatyczne... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, szczególnie oliwkową i rozmarynową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dzisiaj focaccia z oliwa, sola morska i rozmarynem <3
    Uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń