środa, 27 lutego 2013

Sorbet kokosowo - ananasowy:)

   I co z tego, że do lata jeszcze daleko... Takie domowe cuda smakują nawet zimą:) Naprawdę polecam!!




Składniki:
  • jeden duży i bardzo dojrzały ananasa
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Nic prostszego. Wszystkie składniki umieszczacie w blenderze i miksujecie na gładka masę. Ja dodatkowo przecieram całość przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałości po skórce ananasa. Przelewacie gotową masę do pojemnika z pokrywką i wstawiacie do zamrażarki na kilka godzin co najmniej.


3 komentarze:

  1. Czy do robienia tego sorbetu uzylas calego ananasa czy tylko jego czesci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całego, pomijając oczywiście skórę i twardy środek;)) I zwróć uwagę, żeby owoc, który kupujesz był naprawdę dojrzały. W przypadku ananasa poznasz to po bardzo łatwym wyciągnięciu najgłębiej rosnącego listka z jego "czuprynki". Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Okej. Dzieki za informacje, wlasnie zabieram sie za robienie lodow. :3

    OdpowiedzUsuń