To chyba najszybsze ciasto jakie do tej pory przytrafiło mi się zrobić:) Jest to również jedno z ulubionych ciast M., który już nie raz namawiał mnie, żebym mu upiekła murzynka. No cóż... w końcu podjęłam się tego zadania. Korzystając z wizyty mojej kochanej Suzie, poprosiłam o poradę i listę składników i zabrałam się do pracy. Poszło jak z płatka! Rewelacja! Szybko, łatwo i pysznie. Od dziś murzynków na naszym stole będzie w nadmiarze;) Ten serduchowy był specjalnie dla M.:)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 5 łyżek dobrego kakao
- 4 jajka - osobno żółtka i białka
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki polewy:
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- W rondlu, na małym ogniu, roztopcie masło po czym dodajcie do niego mleko, kakao i cukier. Całość podgrzewajcie mieszając, aż cukier oraz kakao się roztopią, połączą i powstanie "czekoladowa polewa".
- Odstawcie tak przygotowaną masę do ostygnięcia.
- W tym czasie ubijcie białka na sztywną pianę.
- Do ostygniętej czekoladowej masy dodajcie żółtka i całość wymieszajcie. Następnie dodajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie. Na końcu dodajcie ubite białka i bardzo delikatnie (aby piana nie straciła powietrza) wymieszajcie.
- Przelejcie masę do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczcie ok godziny.
W kąpieli wodnej rozpuście czekoladę z masłem i śmietanką. Pamiętajcie aby nie mieszać jej zbyt często bo inaczej może się zważyć.
Przed posmarowaniem murzynka polewą, należy go całkowicie wystudzić, żeby polewa się nie nie rozpuszczała i nie zaczęła spływać:) Do dekoracji możecie użyć orzechów.
murzynek to moje ciachio z dziecinstwa , mamusia zawsze robi najlepszy , właśnie z włoskimi orzechami ;)
OdpowiedzUsuńMój M da się za nie pokroić. Rewelacyjne! Miękkie, puszyste, ładnie wyrośnięte, z polewą i orzechami a na to jeszcze czekolada. Pełna wariacja smaku.
OdpowiedzUsuńSuper. Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka, ten sosik mnie powalił na kolana:))
OdpowiedzUsuń:)) giemba mi się cieszy od Waszych komentarzy:) Co do tego sosu to zrobiłam go z reszty polewy, dodając więcej śmietanki i trochę cukru - w wersji dla dorosłych może być chlust likieru czekoladowego:) Mniam, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się wersja z serduchem. Ja jeśli dodaję orzechy włoskie do murzynka to "przewijam" go z powidłami śliwkowymi ;) Ogólnie ciasto tak samo często gości na moim stole co moja prosta baba pomarańczowa, idealne ciasta na majowe lub letnie wypady do lasu;)
OdpowiedzUsuńPS. Popieracie internetowych złodziei przepisów?
Pozdrawiam;)
Och! z powidłami robiła moja mama..PYCHA!
UsuńPs. Podkradanie przepisów do wykonania samemu - TAK! do udostępnienia jako własne - NIE;))
Pozdrawiam:))
A co jeśli ktoś podkradł przepis do wykonania samemu i udostępnił jako własne??
UsuńZnam też takich za których ktoś z rodziny robi ciasta a potem chwali się że zrobił je sam:))
Pozdrawiam!
I STOP INTERNETOWYM ZŁODZIEJOM KULINARNYM! ;)
Cóż...pozostawiam to sumieniu "kradnącego" ;) Ja zawsze zamieszczam info albo link, jeśli przepis nie należy do mnie. Znam jednak przypadek wydania książki, w której autorka przytacza nie tylko przepisy innych blogerów ale również całe zdania, napisane przez nich na swoich blogach jako własne. Na szczęście dzięki czujności blogerów sprawa szybko się wyjaśniła:)
UsuńPs. A Tobie podkradnę przepis na serowe paluszki z ciasta francuskiego...oczywiście tylko do wykonania samemu ;)
Murzynek, jak murzynek. Ale fotografia piękna:):) pozdrawiam http://artedelcibo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń...ale smakowicie wygląda ;d
OdpowiedzUsuńSuper siostra:) robilam w sobotę i wszystkim smakowalo:)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam murzynka wg tego przepisu - posypałam płatkami migdałów. Jest pyszny! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec murzynka, ten przepis wydaje mi się fajny, ale chcę go przełożyć masą. Mam tylko pytanie czy mogę go upiec w formie o wymiarach 23x30 cm, czy będzie za niski?
OdpowiedzUsuńWitaj:)
UsuńJak chcesz ładnie wyrośnięty tzn. wysoki, to radziłabym zrobić z podwójnej porcji co najmniej. Ja podałam proporcje na keksówkę więc na taką dużą blaszkę będzie z nich za mało ciasta. Powodzenia i daj znać jak wyszedł oraz jaki pyszny krem tam ulokowałaś:) Pozdrawiam!