Składniki:
przepis na 40 sztuk- pojedynczy filet z kury (średniej wielkości)
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- dwa opakowania ciasta francuskiego o wadze 275 g
- kilka łyżek oliwy
- dwa żółtka
Przygotowanie:
Mięso pokrój na małe paski i zamarynuj w oliwie i curry najlepiej przez kilka godzin, ale jak nie macie tyle czasu, to 20 minut też wystarczy:) Następnie usmaż ale nie do końca. Pamiętaj że będzie się jeszcze piekło. Każde ciasto francuskie pokrój na 20 części i na każdej z nich ułóż kawałki podsmażonego mięsa, następnie zlep jak pierogi. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posyp tym co lubisz. Ja wybrałam do tego suszony tymianek, czarny sezam i utłuczone w moździerzu nasiona kopru włoskiego, bo uwielbiam jego anyżkowy smak.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz aż ciasto urośnie i się zrumieni. Podawaj z sosem. U mnie tym razem jest to słodki sos chilli, ale sprawdzi się również sos z majonezu z dodatkiem czosnku, ketchupu i jogurtu. To wszystko. Prawda, że to proste?:)
Proste i pyszne :-) Zostawia chipsy i paluszki daleko w tyle!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!:)
Usuńno to teraz potrzebujemy jakiegos ciasta :)
OdpowiedzUsuńW takim razie już dziś wieczorem, zapraszam na babeczki MAXymalnie czekoladowe:)
UsuńRewelacja!! 15 min roboty i goście zachwyceni ;D
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało:) Niewielki nakład pracy, a goście będą to długo pamiętać;)
OdpowiedzUsuń