Składniki:
przepis na 6 porcji
- 1 kg mięsa pieczeniowego
- dwie średnie marchewki
- dwie średnie cebule
- dwie łodygi selera naciowego
- pomidory w puszce (400 gram)
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 0,5 l bulionu (ja użyłam wołowego dla mocniejszego smaku)
- łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa i obtoczyć w mące. Następnie zrumienić na rozgrzanej oliwie w garnku sporej wielkości. Obtoczenie mięsa w mące przed smażeniem, spowoduje zagęszczenie sosu bez potrzeby dodawania mąki na końcu gotowania, dzięki czemu unikniemy w sosie "mącznego" posmaku. Wyjąć mięso z garnka jak już dobrze się zrumieni i wrzucić do niego warzywa pokrojone na spore kawałki wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim i tymiankiem. Jak warzywa lekko się podduszą dodać z powrotem mięso i wlać bulion, dodać pomidory z puszki i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie a płyn zredukuje się do konsystencji gęstego sosu (mniej więcej o połowę). U mnie trwało to 1,5 godziny.
PAMIĘTAJCIE! żeby doprawić solą i pieprzem na samym końcu, w przeciwnym razie możecie przedobrzyć doprawiając sos przed jego zredukowaniem:) Ja podałam mięsko z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi. Wy możecie użyć ryżu, tłuczonych ziemniaków bądź rozdrobnić mięsko na formę potrawki i podać z makaronem. Smacznego!:)
A kiedy będą schabowe ? :P
OdpowiedzUsuńM.
gulasz jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuń