Nie zawsze mam chęć albo czas, żeby spędzać w kuchni więcej niż 30 minut. Wtedy szukam łatwych rozwiązań. Do szybkich - według mnie dań - należą wszelkie dania z makaronu. Uwielbiam makaron!! Jedząc go dość często, wybieram te z pełnego ziarna albo orkiszowe...zawsze trochę mniej kalorii;))
Co do tego przepisu, to powstał kiedyś z potrzeby sytuacji. Wiecie, spotkanie z koleżankami, % ploteczki % i co za tym idzie...ciężki poranek, lodówka pusta i brak chętnych do pójścia po coś do jedzenia....Na szczęście zjawiła się pewna osóbka z torbą pełną pysznych rzeczy i tak od słowa do słowa oraz po przewertowaniu zawartości torby z zakupami, wybrałyśmy kilka składników i zabrałyśmy się do pracy. Oczywiście podstawą był jak najmnieszy wysiłek przy gotowaniu obiadu. Bo rzecz jasna "zmęczone" byłyśmy nieco;) Ale muszę Wam się przyznać, że ten posiłek postawił nas na nogi dzięki czemu, dzień nie należał do tych zmarnowanych, przeleżanych i okraszonych złym samopoczuciem. Dlatego też poelcam ten przepis na dzień % po % :)
przepis na 3 porcje
- pojedynczy filet z kury
- brokuł
- śmietana 18% (ja używam łaciatej)
- jedna średnia cebula
- makaron (jaki chcecie)
- dwa większe ząbki czosnku
- oliwa
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Nastaw nieosoloną wodę w garnku, w którym będziesz gotować makaron. Pokrój mięso w kostkę na tzw jeden kęs. Posiekaj drobno cebulę. Zazwyczaj używam zwykłej białej ale tym razem miałam tylko czerwoną więc wzięłam taką:)
Różyczki brokuła podziel jeśli trzeba na mniejsze kawałki. Powinno ich być mniej więcej tyle co kawałków kury. Jak woda w garnku zacznie wrzeć, wrzuć brokuły i blanszuj je przez ok 2 minuty. Powinny zachować swoją chrupkość. Wyjmij je z garnka nie wylewając wody i przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Następnie w tej samej wodzie ugotuj makaron al dente. Na oliwie zeszklij cebulkę i dodaj kurczaka. Jak kurczak będzie usmażony wlej śmietanę i wyciśnij przez praskę czosnek lub bardzo drobno go posiekaj. Dopraw solą i pieprzem. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj makaron i brokuły. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. Opcjonalnie możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńteż zdażają mi się takie dni, kiedy nie ma chęci lub czasu na długą "grzebaninę".
makaron sprawdza się idealnie. a że także jestem jego wielgachną fanką, podoba mi się Twoje danie ;]
takie wiosenne i lekkie.
Dziękuję:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Idealny przepis dla osób, które mają mało czasu w tygodniu na gotowanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Obiecuję, że będzie takich więcej;)
UsuńNajlepszy przepis - szybki, sprawdzony i smaczny. I stawia na nogi :P
OdpowiedzUsuńZawsze!;)) hehe
Usuńsmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń