Sos z mango:
- jedno dojrzałe mango
- sok i skórka z limonki
- oliwa
- szczypta soli
- chilli lub pieprz cayenne
- trochę wody
Mango ma w środku bardzo dużą płaską pestkę, dlatego najlepiej kroić je wzdłuż jak tutaj. Owoc należy obrać i pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i smażyć na dwóch łyżkach oliwy przez kilka minut, dolać trochę wody i dusić aż zmięknie.
Dodać kawałeczek posiekanej chilli (w zależności od ostrości papryczki) lub sporą szczyptę pieprzu cayenne i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sitko aby sos był gładki, dodać otartą skórkę i sok z połowy limonki i dokładnie wymieszać.
Marynowana czerwona cebula:
- dwie duże czerwone cebule
- 40 gr cukru
- 50 ml octu balsamicznego
Cebule pokroić w cienkie piórka. Przełożyć cebulę do garnka dodać cukier i ocet i gotować na małym ogniu, aż cebula zmięknie a powstały sos osiągnie konsystencję gęstego syropu. W razie potrzeby dodać więcej octu lub cukru.
Składniki na roladki:
- filet z kury (ja wzięłam pojedynczy)
- dwa ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1/2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 świeżego ogórka
- liście ulubionych sałat (ja miałam akurat roszponkę i młode listki szpinaku)
- listki mięty
- szczypiorek
- czarny sezam
- papier ryżowy
- oliwa
- letnia woda
Mięso zamarynować w sosie sojowym z przyprawą 5 smaków i dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmażyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Marchewkę i ogórka pokroić w tzw. słomkę, jak to pokazuje Pascal tutaj.
Szczypiorek pokroić na ukośne większe kawałki. Liście sałat, należy wypłukać z ewentualnego piasku i osuszyć. Przygotować naczynie z letnią wodą, trochę większe od rozmiaru papieru ryżowego, żeby łatwo można było je zanurzyć.
Papier ryżowy jest bardzo delikatny więc należy się z nim delikatnie obchodzić. Zanurz arkusz papieru w wodzie na kilka sekund żeby zmiękł. Połóż na talerzu i układaj składniki "nadzienia" jeden na drugim lub jak wolisz:) posyp sezamem i zawijaj jak krokiety.
Gotowe!
Podawaj na zimno, polane sosem z mango i cząstką limonki.
Extra wyglądają,takie kolorowe! :) Świetne połączenie smaków,warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKolory faktycznie zachwycają:)Daj znać czy smakowało:))
Usuń