niedziela, 30 grudnia 2012

Krem ziemniaczano - chrzanowy

     Szybciutko wrzucam przepis na bardzo przyjemnie rozgrzewający krem z ziemniaków i świeżego chrzanu i pędzę korzystać z fantastycznej pogody za oknem:) Jak wrócę, pojawi się kolejny przepis z mojego świątecznego menu, który możecie wykorzystać na sylwestrową imprezę:)


Składniki:
na 4 porcje
  • 330 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek tartego świeżego chrzanu
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 Przygotowanie:
  1. Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki oraz posiekaną w kostkę cebulę i czosnek zeszklijcie na maśle. Następnie wlejcie szkalnkę bulionu i duście na małym ogniu do miękkości.
  2. Jak ziemniaki będą już miękkie dodajcie resztę bulionu oraz chrzan. Całość zmiksujcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Tuż przed podaniem dodajcie lekko podbitą śmietanę i całość delikatnie wymieszajcie.

Do podania: usmażone na chrupko cieniutkie paseczki szynki parmeńskiej, grzanki z parmezanem albo prażone płatki migdałów. 

6 komentarzy:

  1. musi pysznie smakować taka zupka :) ma taki piękny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, krem ziemniaczano-porowy ostatnio mi u "teściowej" smakował, a ten pewnie równie smaczny! Muszę zapisać, zapamiętać!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł :) od dawna zbieram się, żeby ugotować coś z chrzanu i może wreszcie wiem co.

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba - uwielbiam rozgrzewające kremy. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń